Emil Boc: Rectificarea bugetară are rolul de a susţine consolidarea creşterii economice

Premierul Emil Boc a explicat, miercuri seară, după ce Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din 2011, că aceast decizie are în vedere susţinerea creşterii economice înregistrată de România în ultimele patru trimestre.
Romania TV
16 nov. 2011, 20:46
Emil Boc: Rectificarea bugetară are rolul de a susţine consolidarea creşterii economice

Emil Boc a atras atenţia că numai prin eforturi majore ale statului ritmul de creştere economică din ultimele patru trimestre şi, în special, cel din trimestrul trei al anului 2011, va putea fi susţinut.

„Această rectificare de buget are în vedere susţinerea obiectivului fundamental al României, de consolidare a creşterii economice. Suntem în trimestrul 4, datele pe care le avem arată că doar printr-un efort major al statului putem să ţinem ritmul de creştere economică din trimestrul 3. Trimestrul 3 este cel mai bun din ultimii ani de departe şi dacă el nu este susţinut în continuare de măsuri ferme de consolidare economică poate rămâne izolat. România, până în momentul de faţă, este clar în graficul creşterii economice pentru 2011, între 1,5 şi 2%. Ce se întâmplă în trimestrul patru este important şi de aceea, prin rearanjarea sumelor din bugetul de stat, am prioritizat din nou investiţiile, locurile de muncă şi domeniul sănătăţii, ca să ne asigurăm resursele pentru îndeplinirea acestor obiective. Săptămâna viitoare vom adopta bugetul de stat şi îl vom înainta la Parlament astfel încât în 28 noiembrie să fie pe masa Parlamentului în vederea dezbaterii”, a declarat Emil Boc.

Premierul a explicat că această rectificare bugetară a fost posibilă în contextul creşterii economice înregistrate în ultimele patru trimestre

„România a reuşit să ajungă la o stabilitate macroeconomică, iar în trimestrul trei creşterea economică a fost de 4,5% faţă de trimestrul corespunzător din 2010. Această performanţă poziţionează România pe locul 4 în UE, după Estonia, Lituania şi Letonia. Domeniile care au contribuit cel mai mult la această creştere economică au fost agricultura, industria, sectorul construcţiilor, turismul, exporturile, dar, foarte important, alocările bugetare pentru investiţii. Faptul că am avut un ritm susţinut al investiţiilor publice prin bani alocaţi de la bugetul de stat, a oferit economiei acel surplus de bani necesar în condiţiile diminuării investiţiilor private”, a arătat Boc.

Emil Boc a menţionat că rezultatele politicii economice din ultima vreme arată clar că trebuie continuat pe aceeaşi linie: „Nu este un prilej de a deschide şampanie, ci unul de a constata că măsurile responsabile şi raţionale produc efecte. Trebuie continuat în aceeaşi direcţie. Fără măsuri care să compromită stabilitatea economică a României, ci măsuri care să o consolideze, fără politici populiste, ci cu politici reale, care să aibă ancore în economie. Din această perspectivă, investiţiile şi locurile de muncă reprezintă prioritatea României şi a românilor şi, ca atare, se vor regăsi în proiectele de acte normative pe care Guvernul le va înainta”.

„Analiza rezultatelor bugetare după primele 9 luni ne arată că execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat cu un deficit de 13,7 miliarde de lei, respectiv 2,5% din PIB, ceea ce ne conferă speranţa şi încrederea că în acest an ne vom încadra în ţinta de deficit de 4,4%”, a mai spus Emil Boc.

Emil Boc a făcut referire şi la noua lege a pensiilor: „E vorba de aplicarea mecanismului contributivităţii la pensii. Această nouă lege a pensiilor dă beneficii suplimentare pentru cei care aveau pensii mici, mă refer la subofiţeri, şi diminuează alte pensii mai mari, iar pe de altă parte se instituie, la fel ca pentru toţi pensionarii, principiul contributivităţii”.

Referitor la modul în care va fi gândit bugetul de stat pe 2012, Emil Boc a spus că Guvernul va pleca de la un proiect extrem de prudent. „Nu ştim exact cum vor evolua lucrurile în Europa din punct de vedere economic, cum se vor stabiliza. Dar chiar dacă ar merge mai rău în Europa, proiectul de buget pe care îl propunem ne va permite să nu mai tăiem din salarii şi pensii, să nu mai înrăutăţim situaţia. Pentru că avem acorduri cu Comisia Europeană şi cu FMI şi avem un buton pe care să putem apăsa dacă va fi mai greu. Dacă lucrurile nu se vor înrăutăţi şi vom putea merge pe un deficit de 3% maxim, aşa cum apare în scrisoarea cu Comisia Europeană şi FMI, atunci există un spaţiu fiscal mic pentru uşoare indexări de salarii şi pensii. Dar vom şti asta în mai anul viitor, după ce vom vedea cum evoluează lucrurile în primul trimestru în Europa şi România”, a precizat Emil Boc.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!