Emil Boc: Rectificarea bugetară are rolul de a susţine consolidarea creşterii economice

Premierul Emil Boc a explicat, miercuri seară, după ce Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din 2011, că aceast decizie are în vedere susţinerea creşterii economice înregistrată de România în ultimele patru trimestre.
Romania TV
16 nov. 2011, 20:46
Emil Boc: Rectificarea bugetară are rolul de a susţine consolidarea creşterii economice

Emil Boc a atras atenţia că numai prin eforturi majore ale statului ritmul de creştere economică din ultimele patru trimestre şi, în special, cel din trimestrul trei al anului 2011, va putea fi susţinut.

„Această rectificare de buget are în vedere susţinerea obiectivului fundamental al României, de consolidare a creşterii economice. Suntem în trimestrul 4, datele pe care le avem arată că doar printr-un efort major al statului putem să ţinem ritmul de creştere economică din trimestrul 3. Trimestrul 3 este cel mai bun din ultimii ani de departe şi dacă el nu este susţinut în continuare de măsuri ferme de consolidare economică poate rămâne izolat. România, până în momentul de faţă, este clar în graficul creşterii economice pentru 2011, între 1,5 şi 2%. Ce se întâmplă în trimestrul patru este important şi de aceea, prin rearanjarea sumelor din bugetul de stat, am prioritizat din nou investiţiile, locurile de muncă şi domeniul sănătăţii, ca să ne asigurăm resursele pentru îndeplinirea acestor obiective. Săptămâna viitoare vom adopta bugetul de stat şi îl vom înainta la Parlament astfel încât în 28 noiembrie să fie pe masa Parlamentului în vederea dezbaterii”, a declarat Emil Boc.

Premierul a explicat că această rectificare bugetară a fost posibilă în contextul creşterii economice înregistrate în ultimele patru trimestre

„România a reuşit să ajungă la o stabilitate macroeconomică, iar în trimestrul trei creşterea economică a fost de 4,5% faţă de trimestrul corespunzător din 2010. Această performanţă poziţionează România pe locul 4 în UE, după Estonia, Lituania şi Letonia. Domeniile care au contribuit cel mai mult la această creştere economică au fost agricultura, industria, sectorul construcţiilor, turismul, exporturile, dar, foarte important, alocările bugetare pentru investiţii. Faptul că am avut un ritm susţinut al investiţiilor publice prin bani alocaţi de la bugetul de stat, a oferit economiei acel surplus de bani necesar în condiţiile diminuării investiţiilor private”, a arătat Boc.

Emil Boc a menţionat că rezultatele politicii economice din ultima vreme arată clar că trebuie continuat pe aceeaşi linie: „Nu este un prilej de a deschide şampanie, ci unul de a constata că măsurile responsabile şi raţionale produc efecte. Trebuie continuat în aceeaşi direcţie. Fără măsuri care să compromită stabilitatea economică a României, ci măsuri care să o consolideze, fără politici populiste, ci cu politici reale, care să aibă ancore în economie. Din această perspectivă, investiţiile şi locurile de muncă reprezintă prioritatea României şi a românilor şi, ca atare, se vor regăsi în proiectele de acte normative pe care Guvernul le va înainta”.

„Analiza rezultatelor bugetare după primele 9 luni ne arată că execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat cu un deficit de 13,7 miliarde de lei, respectiv 2,5% din PIB, ceea ce ne conferă speranţa şi încrederea că în acest an ne vom încadra în ţinta de deficit de 4,4%”, a mai spus Emil Boc.

Emil Boc a făcut referire şi la noua lege a pensiilor: „E vorba de aplicarea mecanismului contributivităţii la pensii. Această nouă lege a pensiilor dă beneficii suplimentare pentru cei care aveau pensii mici, mă refer la subofiţeri, şi diminuează alte pensii mai mari, iar pe de altă parte se instituie, la fel ca pentru toţi pensionarii, principiul contributivităţii”.

Referitor la modul în care va fi gândit bugetul de stat pe 2012, Emil Boc a spus că Guvernul va pleca de la un proiect extrem de prudent. „Nu ştim exact cum vor evolua lucrurile în Europa din punct de vedere economic, cum se vor stabiliza. Dar chiar dacă ar merge mai rău în Europa, proiectul de buget pe care îl propunem ne va permite să nu mai tăiem din salarii şi pensii, să nu mai înrăutăţim situaţia. Pentru că avem acorduri cu Comisia Europeană şi cu FMI şi avem un buton pe care să putem apăsa dacă va fi mai greu. Dacă lucrurile nu se vor înrăutăţi şi vom putea merge pe un deficit de 3% maxim, aşa cum apare în scrisoarea cu Comisia Europeană şi FMI, atunci există un spaţiu fiscal mic pentru uşoare indexări de salarii şi pensii. Dar vom şti asta în mai anul viitor, după ce vom vedea cum evoluează lucrurile în primul trimestru în Europa şi România”, a precizat Emil Boc.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Ana Bodea vrea un copil cu Valentin Butnaru: „Nu m-a cerut încă, dar îmi doresc!“
Fanatik.ro
Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România se va deschide din această vară. Ce localități va străbate
Capital.ro
Reguli noi la vămile din România. Autoritatea Vamală Română a făcut anunțul
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
Se schimbă Codul Penal! Pedepse dure pentru cei care fac acest lucru!
Adevarul
De ce bebelușii spun „tata”, înainte să spună „mama” VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Câți bani vor primi românii de la 1 iulie. Cu cât cresc salariile
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
wowbiz.ro
Getuța Sterp a răbufnit și ea la adresa Marei Bănică! Ce i-a transmis jurnalistei: „Să vezi ce bătaie de joc ți-ai făcut singură. Nu rămâne așa”
Cancan.ro
Cine este și cu ce se ocupă soția lui Radu Mazăre, de fapt. Roxana e însărcinată în 4 luni!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași! Explicația unui psiholog criminalist: „Oamenii sunt din ce în ce mai egoiști”
Capital.ro
S-a dat interdicție în România. Este ilegal în sate și în orașele mici. Legea e deja activă
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
stirilekanald.ro
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
substantial.ro
Descoperă rețeta salatei de legume la borcan: Gust de vară, prospețime și conveniență în bucătăria ta!
MediaFlux
Un ALT IMPOZIT la PENSIE după RECALCULARE. Anunțul ministrului MUNCII
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'