Emil Boc şi Vasile Blaga au dat cărţile pe faţă în dosarul ANRP. Cum a ajuns Crinuţa Dumitrean să împartă banii din despăgubiri

Declaraţii incendiare ale politicienilor despre mafia Retrocedărilor. Emil Boc, Vasile Blaga, Cătălin Predoiu sunt doar câţiva dintre foştii miniştri care au recunoscut că la ANRP incompetenţa era la ordinea zilei, iar numirile erau strict politice. Sute de milioane de euro au ajuns, astfel, în posesia unor băieţi deştepţi, printre care se numără şi Dorin Cocoş, Mihai Rotaru şi alţi samsari imobiliari, transmite România TV.

04 aug. 2016, 11:22
Emil Boc şi Vasile Blaga au dat cărţile pe faţă în dosarul ANRP. Cum a ajuns Crinuţa Dumitrean să împartă banii din despăgubiri

Fostul premier Emil Boc a dat explicaţii la DNA despre cum a ajuns Crinuţa Dumitrean, apropiata lui Ioan Oltean, în fruntea ANRP. Actualul primar al Clujului a dezvăluit că tocmai de la Oltean a venit propunerea.

„Nu ştiam de activitatea CCSD, în afara memoriilor primite ce priveau întârzieri în procedura de soluţionare a dosarelor, memorii înaintate ANRP. Dumitrean Crinuţa a fost propusă de alte persoane pe linie politică pentru funcţia de preşedinte al ANRP, cu rang de secretar de stat şi a venit din partea organizaţiei Bistriţa”, a spus fostul premier în faţa anchetatorilor, potrivit România TV.

După audieri, însă, Emil Boc nu a mai fost la fel de clar în declaraţii şi în faţa presei. „Am fost invitat în calitate de martor. Am prezentat aspecte care vizează modul de funcţionare al guvernului şi procedurile de desemnare în diverse comitete în care guvernul are reprezentanţi”.

Citeşte şi: Sacul cu bani din dosarul lui Oltean se transformă într-o nouă cauză penală

Vasile Blaga le-a dezvăluit procurorilor că toate numirile de la ANRP erau negociate între partide. „Secretarii de stat în ministere erau numiţi politic, la propunerea partidelor, conform algoritmului din coaliţie.”

În faţa presei, Blaga nu a mai fost atât de vorbăreţ. „Aţi văzut şi dumneavoastră câţi oameni sunt chemaţi să răspundă pentru ce s-a întâmplat la ANRP. Eu nu am fost implicat deloc în ce priveşte ANRP-ul în numirea membrilor, MAI neavând atribuţiuni, prin lege, sunt oameni desemnaţi de ministere”. 

Actualul premier din umbră al PNL, Cătălin Predoiu, este cel care a semnat pentru numirea Alinei Bica în comisiile de la ANRP. „Am arătat că numirea implica emiterea unei adrese de la SGG şi o adresă de răspuns de la minister către SGG, această procedură a fost respectată de ministerul justiţiei”. Predoiu a dezvăluit că nu erau criterii bine stabilite pentru funcţiile de la ANRP.

În plus, la anrp ajungeau funcţionari care urmăreau să îşi crească veniturile, chiar dacă nu aveau nicio competenţă în domeniu.

Andreescu Daniela Nicoleta, secretar general al Guvernului Boc:  „99% din numirile făcute prin decizia primului ministru erau politice, apoi erau numiţi în diverse comisii, chiar dacă de multe ori nu aveau nicio competenţă sau specialitate ori experienţă, participarea lor la comisii fiind o formă de creştere a veniturilor deoarece criza le-a redus salariile.”