Emil Constantinescu a vizitat Institutul Cultural Român din Istanbul

Această vizită s-a desfășurat în contextul explorării posibilităților de colaborare dintre reprezentanța culturală de pe Bosfor și Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului.

09 iun. 2022, 15:49
Emil Constantinescu a vizitat Institutul Cultural Român din Istanbul

Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul a primit marți – 7 iunie – vizita lui Emil Constantinescu, președinte al României în perioada 1996 – 2000.

Emil Constantinescu a fost întâmpinat de Dragoș Tiberiu Niță, directorul Institutului Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul.

Această vizită s-a desfășurat în contextul explorării posibilităților de colaborare dintre reprezentanța culturală de pe Bosfor și Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului – Centru de excelență al Academiei Mondiale de Artă și Știință, fostul președinte Emil Constantinescu fiind președintele consiliului științific.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, îl elogiază pe Eminescu de Ziua Culturii Naţionale: „Cultura este țesătura invizibilă ce ne ține pe toți la un loc. Dacă Eminescu ar fi mai zăbovit câțiva ani pe pământ, sufletului românesc i-ar fi fost mai bine”
”Mă bucur să întâlnesc echipa Institutului Cultural Român de la Istanbul, îi felicit pentru promovarea culturii românești și cred că această activitate va spori prestigiul României”, a spus Emil Constantinescu.

În timpul vizitei, au fost trecute în revistă programele și activitățile culturale ale celor două institute – Institutului Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul și Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului -, dar și modul în care se pot realiza și implementa, pe viitor, proiecte culturale comune.

”Apreciem activitatea lui Emil Constantinescu, atât ca om de stat, cât și ca om neobosit în domeniul culturii”, a declarat Dragoș Tiberiu Niță, directorul Institutului Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul, mulțumindu-i fostului președinte al României pentru prezență, scrie gandul.ro.

De asemenea, în cadrul întâlnirii s-a făcut referire la anul 2023, an în care se vor împlini 300 de ani de la moartea lui Dimitrie Cantemir (1673 – 1723), au transmis reprezentanții ICR Istanbul.