Emil Hurezeanu, în cărţi pentru postul de ambasador la Berlin. Bogdan Aurescu: Ar fi o voce excepţională

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, marţi, că au existat consultări între MAE, premier și președintele țării cu privire la numirea unor noi ambasadori. Aurescu nu a confirmat informaţiile potrivit cărora Emil Hurezeanu va fi propus ca ambasador la Berlin, însă a precizat că ar fi "o voce excepţională".

28 apr. 2015, 13:29
Emil Hurezeanu, în cărţi pentru postul de ambasador la Berlin. Bogdan Aurescu: Ar fi o voce excepţională

Numirea de noi ambasadori români a fost subiectul unor discuții între Ministerul Afacerilor Externe, premierul și Administrația Prezidențială, a declarat, marți, la DC News Live, Bogdan Aurescu.

Am avut discuții tripartite: MAE, prim-ministrul, care este cel care avizează astfel de propuneri, și administrația prezidențială. Au avut loc discuții, vom continua aceste discuții. Este un proces firesc, care trebuie să aibă loc”, a afirmat Aurescu. 

Întrebat dacă MAE a înaintat o propunere privind numirea fostului șef al SRI, George Maior, în funcția de ambasador al României la Washington, Aurescu a răspuns: „N-o să-mi cereți acum să comentez știri pe surse pentru că n-am să fac acest lucru. Este un proces care trebuie să aibă loc. Mă refer la înnoirea garniturii de ambasadori ai României, pentru că există foarte mulți colegi care și-au depășit deja perioada regulamentară de patru ani, unii și-au depășit deja cu peste un an de zile. Astfel, în mod inerent, există o schimbare și la acest nivel. N-am să comentez aspecte punctuale, mai ales că ele țin de o procedură care se finalizează prin aprobare a președintelui României”.

În ceea ce priveşte o eventuală  numire a lui Emil Hurezeanu în funcția de ambasador al României la Berlin, Bogdan Aurescu nu a confirmat propunerea, dar a arătat că „ar fi o voce excepțională” la Berlin.

„Ceea ce pot să vă răspund este că da, domnul Hurezeanu ar fi o voce excepțională”, a spus Aurescu. 

Emil Hurezeanu a comentat şi el, potrivit reportervirtual.ro,  oferta de ambasador la Berlin:

„Informația nu e de actualitate. Există posibilitatea, probabilitatea, dar informația trebuie confirmată de realitate. Informația trebuie să aibă un conținut. Dacă aș accepta? Asta e altă discuție pe care nu o putem purta în absența unui conținut”. 

Potrivit Constituţiei, „preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.”