Decizia autorităţilor germane după ce EMIL HUREZEANU a fost propus ambasador

Scriitorul Emil Hurezeanu a primit agrementul din partea autorităţilor germane pentru postul de ambasador la Berlin, au declarat surse diplomatice. Precizările au venit, după ce în presă, a apărut informaţia potrivit căreia Ministerul de Externe din Germania nu ar propunerea lui Emil Hurezeanu pentru postul de ambasador al României la Berlin.

30 mai 2015, 08:37
Decizia autorităţilor germane după ce EMIL HUREZEANU a fost propus ambasador

Potrivit surselor citate, agrementul oficial din partea Berlinului pentru Emil Hurezeanu a fost primit pe 20 mai.

Agrementul a sosit la o zi după ce Emil Hurezeanu a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de politică externă pentru postul de ambasador al României în Germania.

Contactat de PSnews.ro și întrebat cum comentează informația apărută în spațiul public potrivit căreia ar exista probleme cu privire la propunerea sa ca ambasador la Berlin, Emil Hurezeanua precizat că MAE l-a informat oficial în urmă cu 10 zile că Germania a transmis agrementul pentru numirea sa la Berlin.

„MAE m-a informat oficial în urmă cu 10 zile că Germania a transmis agrementul pentru numirea mea la Berlin„, a precizat Emil Hurezeanu.

Surse citate de  napocanews.ro, a căror identitate nu a fost prezentată, declarau anterior că Ministerul de Externe din Germania nu ar propunerea lui Emil Hurezeanu pentru postul de ambasador al României la Berlin.

Potrivit publicației citate, Emil Hurezeanu este bănuit că ar fi colaborat cu Securitatea în perioada studenției.

Pe surse am obținut informația că jurnlistul Emil Hurezeanu nu ar fi agreat de ministerul german de externe pe motive legate de biografia sa de dinainte de 1989, când ar fi fost suspect de colaborare? Berlinul se pare că nu are încredere într-un ambasador care nu a avut până acum trei luni cetățenia română, pierdută în anii 80, fără să se încerce recuperarea acesteia, decât atunci când Klaus Iohannis i-a promis funcția de ambasador drept recompensă pentru campania electorală din noiembrie 2014″, se arată în articolul napocanews.ro.

Publicația din Cluj se întreabă dacă Ministerul de Externe din Germania a trimis refuzul la Președința României şi precizează că, până acum, nu a apărut nicio informație în acest sens din partea Președinției.

CITEŞTE ŞI AMBASADORII propuşi de Klaus Iohannis, audiaţi în Parlament. George Maior şi Emil Hurezeanu, aviz pozitiv

Pe 19 mai, Hurezeanu a primit aviz favorabil, cu 19 voturi „pentru” şi unul „împotrivă”, în comisiile de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat, pe 30 aprilie, propunerea de numire a lui Emil Hurezeanu în postul de ambasador al României în Germania.