Emil Străinu: „Oamenii trebuie să înţeleagă că seismul este un fenomen geofizic nepredictibil”

Generalul Emil Străinu afirmă că schimbările climatice înregistrate în ultima perioadă fac imposibilă prognozarea vremii pe perioade îndelungate, iar specialiştii meteorologi trebuie să se adapteze la noile condiţii.

RomaniaTV.net
14 feb. 2020, 21:12
Emil Străinu: „Oamenii trebuie să înţeleagă că seismul este un fenomen geofizic nepredictibil”

Generalul în rezervă Emil Străinu a explicat la România TV fenomenele meteorologice extreme din ultima vreme şi contextul în care acestea se produc.

„Schimbările care au loc în ţara noastră trebuie văzute în contextul lumii. Sunt zone cu ierni foarte grele, cu cantităţi foarte mari de precipitaţii, zăpadă, inundaţii, tot ce este specific fenomenelor de iarnă-toamnă. În zona noastră o să avem de trecut prin evenmimente deosebite, pentru că ceea ce se numesc de regulă fenomene meteo extreme o să mai aibă loc. Schimbările compoziţiei atmosferei au fost eneorme din cauza incendiilor din Australia, Siberia, Alaska, erupţia vulcanilor, cantităţi uriaşe de metal în nordul Europei şi ce este peste 15 grade latitudine nordică. E important că marii specialişti în meteorologie spun că nu se mai pot da prognoze pe perioadă lungi. Trebuie create programe care să calculeze aceste variaţii”, a afirmat Străinu.

Referitor la posibilitatea ca România să fie lovită de un seism puternic în următoarea perioadă, generalul Străinu spune că este greu de prevăzut un astfel de eveniment.

„Cutremurul care a fost în Rusia este nerelevant pentru situaţia seismică din România. Noi avem două tipuri de cutremure: de suprafaţă şi cel de mare adâncime, din Vrancea. Ce trebuie să înţeleagă oamenii e că seismul este un fenomen geofizic nepredictibil. Nimeni nu a reuşit să facă un model pe baza căruia să stabilească o ecuaţie, ca să ştim când se produce. Când se produc, nu ştim ce amplitudine o să aibă. Nu îl putem opri şi nu ştim cât durează. Nu mereu un cutremur mare are unul premergător şi nu o să ştim câte replici o să aibă”, a precizat Străinu.


loading...
Partenerii noștri