Emilian Frâncu a câştigat procesul contra României la CEDO

Fostul primar de la Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, arestat și condamnat în 2013, a reușit să obțină din partea CEDO recunoașterea încălcării drepturilor sale de către justiția din România.

RomaniaTV.net
16 oct. 2020, 12:40
Emilian Frâncu a câştigat procesul contra României la CEDO

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a articolului 8 din Convenție din cauza faptei Curții de Apel București de a nu motiva în niciun fel pe fond respingerea cererii reclamantului de a se judeca cu ușile închise. De remarcat și faptul că Guvernul a susținut că reclamantul ar fi trebuit să se plângă și Inspecției Judiciare împotriva respectivei instanțe cu privire la încălcarea dreptului la viață privată, precum și argumentul Guvernului cu privire la lupta împotriva corupție, argument irelevant din perspectiva lipsei de orice motivare pe fond a deciziei de respingere a cererii reclamantului. Au fost acordate 5.000 de euro daune morale și 1980 de euro cheltuieli de judecată”, a stabilit CEDO. 

„Am câștigat azi (14 octombrie, n.r.), după 7 ani, procesul la CEDO. Nu am avut parte în București de un PROCES ECHITABIL. Pot cere acum, exact cum a făcut și primarul Mircia Gutău, revizuirea procesului. Aștept să mi de facă dreptate. Mulțumesc doamnei avocat Monica Livescu care m-a încurajat să rezist și să persist în a mă apăra precum și tuturor vâlcenilor care m-au încurajat în acești ani și care au crezut în nevinovăția mea. Nu contează cei 5000 de euro + 2000 euro cheltuieli de judecată ce mi-au fost acordați de CEDO, ci faptul că CEDO mi-a dat mie dreptate și a dat peste nas unor judecători care au trimis, cu nepăsare și prin abuzuri de tot felul, la pușcărie, mulți oameni nevinovați, distrugându-le viața”, a declarat Emilian Frâncu, citat de evenimentvalcean.ro.

Emilian Frâncu a fost arestat si condamnat la 4 ani de inchisoare dupa ce, în 2013, în calitatatea de primar al municipiului Râmnicu Valcea, ar fi pretins de la doi oameni de afaceri suma de 20.000 Euro. Frâncu nu a recunoscut fapta imputată de către DNA și spune că a fost închis pe nedrept.