Emilian Imbri: Scenariul elevilor nevaccinaţi în online, o soluţie de luat în calcul

Doctorul Emilian Imbri a vorbit despre vaccinarea elevilor și situația din școli înainte începerii unui nou an de studii.

20 aug. 2021, 11:41
Emilian Imbri: Scenariul elevilor nevaccinaţi în online, o soluţie de luat în calcul

Emilian Imbri este de părere că lucrurile vor evolua pozitiv dacă părinții și profesorii le vor spune copiilor că vaccinarea este pentru binele lor. Medicul a explicat că deja s-a făcut „o încercare de a merge spre școli” pentru informare și că asemenea campanii ar trebui să accelereze în perioada următoare și să nu se oprească neapărat la momentul 13 septembrie, când elevii revin la clase.

„A fost o încercare de a merge spre școli, de a vorbi în primul rând cu profesorii și părinții, și apoi cu elevii. Sigur că acum s-a mai domolit această inițiativă și cred că nu e bine, cred că trebuie să se intensifice în etapa următoare imediat până la începutul școlii și nu este obligatoriu să se încheie pe 15 sau când începe școala, putem să mergem în continuare și în timpul perioadei de învățământ, a orelor de curs, să vorbim cu elevii. Părerea mea este că nu este foarte greu, că nu este vorba de convins, este pur și simplu de explicat ce este bine și ce este rău. Cred că părinții sunt segmentul cel mai important în momentul de față pentru că de părinți, totuși, depinde decizia. Copiii merg, sigur, pe o decizie – pentru că se simt protejați în primul rând, de părinți, în al doilea rând de profesori. Dacă cele două niveluri le explică copiilor că este pentru binele lor și că nu este niciun pericol, atunci sigur că lucrurile vor merge bine. Să luăm în calcul faptul că nu avem de vaccinat, sau, în fine, cel puțin din punct de vedere al oamenilor de știință, al specialiștilor, nu putem merge cu vaccinarea deocamdată mai jos de 12 ani, să ne limităm la acest nivel”, a afirmat medicul.

Emilian Imbri a subliniat că specialiștii sunt cei care ar trebui să își dea cu părerea pe acest subiect. „Ar trebui să avem răspunderea pe care și-o asumă specialiștii și nu „comentatorii sportivi”, eu așa le zic, și eu sunt tot un «comentator sportiv» pentru că eu nu sunt de specialitatea respectivă, deci noi, cei care suntem pe lateral, ar trebui să ne mai abținem un pic din a ne da cu părerea. Părerea despre lucrurile mari este bine-venită, dar specialiștii își asumă și dacă o să înceapă să îi conteste «specialiști» sau «comentatori radio-tv», atunci s-a terminat, nu mai avem nicio șansă să facem absolut nimic”, a adăugat el.

Sondaj: Şcoala online, mai puţin eficientă decât cea faţă în faţă. Recomandările Consiliului Naţional al Elevilor pentru noul an şcolar
Întrebat dacă ar putea fi o soluție un scenariu în care elevii nevaccinați ar face ore în sistem online, Emilian Imbri a explicat: „Este o soluție care ar trebui să fie luată în funcție de cum se manifestă infecția și extinderea bolii, pentru că dacă nu avem probleme, dacă respectăm ceea ce trebuie respectat și copiii nu se îmbolnăvesc sau cei care se îmbolnăvesc sunt lăsați să își petreacă perioada de convalescență și boala în sine, și convalescența izolați de ceilalți, atunci sigur că nu avem spaime, nu trebuie să generalizăm. Dacă însă se întâmplă ca acest virus de tip nou să aibă o atracție mai mare sau să producă afecțiunea mai serioasă la copii, copiii să aibă simptome mai serioase, atunci sigur că pentru a-i proteja ar trebui să îi izolăm cumva, adică să nu îi expunem în mod voit”, potrivit B1TV.

Ministrul Educației: „Nu vor fi niciun fel de restricții pentru elevii nevaccinați. Vrem să ridicăm incidența pentru nivelul până la care școlile rămân deschise”