Emiratele Arabe Unite acuză avioanele de luptă ale Qatarului că le-au interceptat avioane civile

Emiratele Arabe Unite (EAU) au afirmat luni că avioane de luptă din Qatar, rivalul lor în Golful Persic, au "interceptat" două dintre avioanele lor civile, acuzaţii respinse de autorităţile de la Doha.

15 ian. 2018, 20:23
Emiratele Arabe Unite acuză avioanele de luptă ale Qatarului că le-au interceptat avioane civile

În această escaladare între cele două ţări, Qatarul a acuzat în ultimele zile că avioane militare din Emirate i-au violat spaţiul aerian, prima dată la 21 decembrie şi a doua oară pe 3 ianuarie, şi a anunţat că ulterior a depus o plângere la Naţiunile Unite.  La 5 iunie 2017, Arabia Saudită, EAU, Bahreinul şi Egiptul au rupt relaţiile diplomatice cu Qatarul, acuzându-l de sprijinirea grupărilor extremiste, în special Frăţia Musulmană, şi de apropiere faţă de Iran, marele rival regional al saudiţilor. Aceste patru ţări şi-au închis legăturile aeriene, maritime şi terestre cu Qatarul. Doha a respins acuzaţiile că sprijină grupări extremiste susţinând că cvartetul arab încearcă să-i pună „sub tutelă” politica externă.

Luni, Emiratele au acuzat iniţial că avioane de vânătoare din Qatar au interceptat un avion de pasageri care se îndrepta spre Bahrein. Câteva ore mai târziu, au afirmat că alt un alt avion civil a fost interceptat în zbor spre Bahrein. Este o „ameninţare flagrantă pentru securitatea aviaţiei civile şi o încălcare clară a dreptului internaţional”, a declarat Autoritatea Generală a Aviaţiei Civile din Emirate într-un comunicat.

La Manama, Ministerul de Externe a denunţat într-un comunicat „o atitudine agresivă inacceptabilă” din partea Qatarului. Doha a respins acuzaţiile EAU, „complet false”, potrivit purtătoarei de cuvânt a ministerului de Externe, Lulwa Al Khater.

În acest context de puternice tensiuni, preşedintele american, Donald Trump, i-a telefonat luni seară omologului său din Qatar, şeic Tamim bin Hamad Al-Thani, pentru a discuta despre „modalităţile de a consolida cooperarea, în special în lupta antiteroristă”, a informat agenţia oficială de presă de la Doha. Cei doi şefi de stat au abordat, de asemenea, „evoluţia situaţiei din regiune”. Mai multe încercări de mediere pentru a pune capăt conflictului dintre Qatar şi rivalii săi au eşuat.

Duminică, televiziunea Al Jazeera cu sediul în Qatar a difuzat o înregistrare video arătând un membru al familiei regale din Qatar, şeic Abdullah bin Ali Al-Thani, susţinând că este reţinut împotriva voinţei sale în EAU. Abu Dhabi a dezminţit, susţinând că această şeicul respectiv este liber să se ducă unde vrea şi poate părăsi Emiratele oricând doreşte.