Emisiunea „Acces Direct”, moderată de Mirela Vaida, aduce Antenei 1 o amendă uriaşă pentru discriminare

Postul Antena 1 a fost sancţionat cu o amendă în valoare de 10.000 de lei, ca urmare a faptului că, în emisiunea "Acces Direct", s-au făcut afirmaţii discriminatorii la adresa unei persoane de origine arabă.

27 mai 2021, 17:11
Emisiunea „Acces Direct”, moderată de Mirela Vaida, aduce Antenei 1 o amendă uriaşă pentru discriminare

Acces Direct Mirela Vaida amendă. Hamad Al-Essa Talal, viceprimar arab din comuna Măgura, jud. Bacău, a făcut o plângere la CNA deranjat fiind de acuzaţiile care i s-au adus în emisiunea moderată de Mirela Vaida potrivit cărora ar fi lovit o femeie. Dorina Rusu, membru CNA, a propus o amendă de 10.000 de lei pentru Antena 1. Propunerea a întrunit majoritatea de voturi, şase voturi „pentru” şi patru „împotrivă”.

Viceprimarul a reclamat la CNA un linşaj mediatic

Hamad Al-Essa Talal acuză faptul că a fost supus unui linşaj mediatic, că întâmplarea a cărui protagonist a fost prezentată cu rea-voinţă în scopul atragerii audienţei şi că persoanei care îl acuza i s-a permis să-l terfelească.

Citeste si Mirela Vaida trebuie să se opereze. Cu ce problemă se confruntă prezentatoarea TV

Am fost supus unui linsaj mediatic fara voia mea si fara sa am vreo vina. Partasi la acest linsaj sunt cel putin 3 la numar, dar fara contributia celor de la antena 1, probabil era un lucru minor si anume sa inviti o persoana sa respecte legea. Fapta de care am fost acuzat a fost ca i-am cerut unui cetatean al comunei sa iasa afara dintr-un birou al primariei. Eu fiind de serviciul în primarie, iar cetateanul se afla intr-un loc nepermis cetatenilor si anume biroul meu/nostru (suntem mai multi colegi in birou).

Probabil pentru a atrage cat mai multa audienta, am fost prezentat ca un criminal, terorist poate, un individ care linseaza si bate oamenii in primarie, total fals. Eu am fost cel linsat si discriminat. Nu vreau sa intru in detalii, veti vedea emisiunea si veti constata gravitatea faptelor celor de la Antena 1 si mai ales a unuia dintre moderatori, si anume Sorin Ovidiu Balan. El m-a jignit in repetate randuri, mai mult decat atat, mi-a pus la indoiala, nu numai buna credinta, ci si studiile mele.

Iar dumnealor, pentru rating, m-au terfelit, lasand-o pe distinsa doamnă, cetateanul, sa ma acuze si sa ma injure”, a scris viceprimarul în plângerea depusă la CNA, informează Agerpres.

Emisiunea „Acces Direct”, moderată de Mirela Vaida, amendă uriaşă pentru discriminare

Propunerea sancţionării cu 10.000 de lei a postului TV a fost făcută de Dorina Rusu, membru CNA. Potrivit membrului CNA, postul a încălcat articolele 64, alin. 1, a şi b şi 47, alin. 4 din Codul de reglementare în audiovizual, prin referirea la un viceprimar din Arad cu apelativul „arab”, în ediţia din 19 februarie a emisiunii prezentate de Mirela Vaida.

O propunere de somaţie, pentru încălcarea articolului 47, alin. 4, a preşedintelui CNA, Monica Gubernat, nu a întrunit votul membrilor Consiliului.

Am votat amenda de 10.000 pentru că este un caz de discriminare, de denigrare şi pentru că s-a insistat, adică s-a voit să se facă asta. Din burtiera în care Tatiana era bătută în primărie de viceprimarul ‘arab’, (…) s-a subliniat de două sau de trei ori viceprimarul ‘arab’ şi nu este nicidecum aşa cum ne-a expus doamna Ionescu (Norina Ionescu, reprezentantul Antena Grup la CNA n.r.) în punctul de vedere, că asistăm la cum sunt trataţi cetăţenii într-o primărie, într-o instituţie. Da, nu suntem de acord cu un comportament violent, dar, în acelaşi timp, nu suntem de acord să legăm o astfel de chestiune de etnia cuiva„, a declarat Cristina Pocora, membru CNA.

Citeste si Mircea Badea, amendat de ANAF, din greşeală: „E o noua mizerie, se va termina foarte prost pentru ei”

Potrivit acesteia, „acel om, care stă în România de 30 de ani (…), care s-a simţit atacat pe această chestiune de etnie, este discriminat„.

Răsvan Popescu, fost preşedinte al CNA, a arătat că a votat pentru acordarea amenzii deoarece „bine ar fi să nu perseverăm într-o asemenea direcţie„.

Şi eu am votat amenda propusă de Dorina, pentru că, într-adevăr, sunt lucruri pe care dacă le laşi, pot să prolifereze. E destul de uşor să împingi lumea – mai ales că e o lume din mediul rural – să se întoarcă împotriva unor oameni de altă etnie. Aceştia vor fi din ce în ce mai mulţi în România şi bine ar fi să nu perseverăm într-o asemenea direcţie, mai ales că nu în calitate de arab a împins-o respectivul viceprimar, ci în calitate de viceprimar. Sigur că nu asta trebuia să facă, dar nu are nicio legătură cu faptul că era de etnie arab şi, în ultimă instanţă, el era un om ales de români acolo. Nu cred că votul românilor poate fi contestat„, a spus Popescu.

Unul dintre cei care au votat împotriva amentii de 10.000 de lei este Nicolae Bălaşa, care şi-a justificat votul prin faptul că „din atitudinea, din gestica, din felul în care s-a comportat doamna respectivă nu rezultă o intenţionalitate de discriminare. Ea a făcut nişte afirmaţii într-un context anume, fără să premediteze ceea ce a spus. A făcut afirmaţia care poate fi taxată ca discriminare, însă din manifestarea ei lipseşte intenţionalitatea„.


loading...
Partenerii noștri