Emmanuel Macron, ajutor de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova. Maia Sandu: „Războiul pune în pericol aprovizionarea cu electricitate şi cu gaze!”

Emmanuel Macron a anunțat luni că va oferi Republicii Moldova un ajutor internațional de peste 100 de milioane de euro. Președintele francez a acordat această sumă pentru a face față consecințelor războiului din Ucraina, printe care criza energetică şi afluxul de refugiaţi.

21 nov. 2022, 21:16

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat luni că Republica Moldova va primi un nou ajutor internaţional de peste 100 milioane de euro cu scopul de a face consecinţelor războiului în Ucraina, între care criza energetică şi afluxul de refugiaţi, precum şi pentru a continua reformele demarate în vederea aderării la UE.

Anunțul a fost făcut în cadrul Conferinţei internaţionale a donatorilor pentru Republica Moldova, care s-a desfăşurat la Paris, potrivit Reuters şi Deschide.md, potrivit Agerpres.

Citiți și: Maia Sandu, despre criza energetică din Republica Moldova:”Mulțumim României datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre”

Emmanuel Macron a susținut conferinţa de presă împreună cu omologul său moldovean Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova a anunțat că din cauza războiului purtat de Rusia împotriva țării vecine Ucraina, Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent.

Declarațiile finale ale Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și ale Președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la cea de-a treia reuniune a Platformei de Sprijin pentru Moldova de la Paris

🔵LIVE: Declarațiile finale ale Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și ale Președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la cea de-a treia reuniune a Platformei de Sprijin pentru Moldova de la Paris

Posted by Maia Sandu on Monday, 21 November 2022

 

De asemenea, Maia Sandu a ținut să precizeze că de la începutul războiului rus în Ucraina și până acum, peste 650 de mii de refugiați ucraineni au fost găzduiți în Republica Moldova, iar mai mult de 80 de mii din ei au rămas pe teritoriul țării vecine.

M-am bucurat să-i salut azi, la Paris, pe prietenii țării noastre, participanți la cea de-a treia reuniune a Platformei…

Posted by Maia Sandu on Monday, 21 November 2022

 

„Suntem recunoscători pentru această solidaritate și vă mulțumesc pentru promisiunile de susținere. Datorită sprijinului dvs Guvernul a fost în stare să mențină pacea, să Moldova pe linia aderării la UE și să răspundă provocărilor legate de energie și problemele economice. Facem progrese în conectarea energetică cu România, am făcut rezerve de gaz și am redus consumul. Lucrăm pentru a facilita proiecte în materie de energie verde.

Ne pregătim pentru o iarnă foarte dificilă. Acest război pune în pericol aprovizionarea cu electricitate şi cu gaze. Mulţi moldoveni nu vor avea posibilitatea să-şi plătească factura în această iarnă, cel puţin dacă guvernul nu intervine. Ne confruntam cu anumite grupuri susţinute de Federaţia Rusă, ne confruntăm cu un război hibrid, care are ca scop să ne îndepărteze de la reformele noastre economice şi de la drumul nostru european”, a declarat Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, conform Agerpres.

Emmanuel Macron a avut cuvinte de laudă la adresa autorităţilor de la Chişinău și a apreciat curajul şi hotărârea de a consolida statul de drept şi de a nu ceda în faţa războiului.

„Cu scopul de a face faţă necesităţilor imediate, noi am decis să mobilizăm un nou pachet excepţional de peste 100 milioane de euro. Nu aveţi nimic să ne cereţi, este datoria noastră şi recunoştinţa noastră pentru munca ambiţioasă şi curajoasă pe care o duceţi acolo şi pentru ţara dvs., şi pentru Europa. Suntem angajaţi, am decis să aducem din ce în ce mai mult de la Berlin şi Bucureşti, 26 de milioane de euro pentru Republica Moldova, inclusiv pentru companiile din Republica Moldova. Mai mult de 100 milioane de euro am decis inclusiv pentru a regla chestiuni legate de refugiaţi, accesul refugiaţilor la învăţământ, alimentaţie. Alte 2 milioane de euro vor fi alocate pentru reformele publice în materie de energie. Situaţia de criză în care se află Republica Moldova nu va afecta în niciun fel proiectele pe termen mediu. Agenţia pentru Dezvoltare va investi 85 milioane de euro în Republica Moldova în materie de energie”, a transmis președintele francez.

Citiți și: Maia Sandu, după ce a primit 250 de milioane de euro de la UE: „Mulţumim României, datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre”