Emmanuel Macron, la cafea pe terasă cu premierul. Franţa a redeschis cafenelele şi a decalat cu două ore interdicţia de circulaţie

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul Jean Castex s-au aşezat, la o cafea, pe o terasă situată în apropiere de Palatul Élysée, marcând astfel obiectivul redeschiderii localurilor la jumătatea lui mai.

19 mai 2021, 12:41
Emmanuel Macron, la cafea pe terasă cu premierul. Franţa a redeschis cafenelele şi a decalat cu două ore interdicţia de circulaţie

Cafenelele, restaurantele, cinematografele şi muzeele din Franţa s-au redeschis începând de miercuri, după ce autoritățile au decis să relaxexe restricțiile. Restaurantele s-au deschis însă la doar 50% din capacitate și doar pe terase, primirea clienților la interior fiind în continuare interzisă. De asemenea, localurile nu pot primi mai mult de șase clienți la o masă. În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul Jean Castex s-au aşezat, la o cafea, pe o terasă situată în apropiere de Palatul Élysée, marcând astfel obiectivul redeschiderii localurilor la jumătatea lui mai. Macron şi-a atins obiectivul la şapte luni după ce a anunţat închiderea restaurantelor, după cum anunţă BFMTV.

Cinematografele și teatrele vor putea fi ocupate doar în proporție de 35%, până la maximum 800 de spectatori. Ora de intrare în casă nu mai este 19.00, ca până acum, ci s-a revenit la ora 21.00.

Citeşte şi Un fermier redesenează graniţele în Europa. A mutat accidental linia de frontieră dintre Belgia şi Franţa

Unii experți medicali se arată îngrijorați de numărul zilnic de infectări, care este în jur de 13.000, însă cifrele sunt departe de nivelul de 40.000 de cazuri noi zilnic, câte se înregistrau luna trecută. Campania de vaccinare s-a accelarat în ultima perioadă, Franța ajungând la peste 20 de milioane de oameni vaccinați cu cel puțin o doză, dintre care 9 milioane au primit amebele doze.

Franța a început relaxarea restricțiilor pe 3 mai, când au putut fi reluate călătoriile interne, oamenii având voie să parcurgă distanțe mai mari de 10 kilometri față de casă fără adeverință. De asemenea, s-au redeschis școlile gimnaziale (cele primare fuseseră deja deschise).

Interdicția de circulație pe timpul nopții este programată să fie ridicată la sfârșitul lunii iunie, potrivit lui Emmanuel Macron.

Citeşte şi Franţa elimină mai multe zboruri interne, decizie radicală luată de parlamentari. Cum şi-au motivat deputaţii votul

Rezidenţii mai multor ţări occidentale se bucură, începând de miercuri, de mai multă libertate pe fundalul unei scăderi a numărului de infectări cu noul coronavirus. Reîntoarcerea la viaţa normală face un pas în plus şi în Austria, unde restaurantele, hotelurile şi locurile de cultură se deschid integral începând de miercuri. Cu toate acestea, va fi necesară prezentarea unui document de identitate la intrarea în diferite spaţii, realizarea unui test pe loc atunci când acest lucru este posibil, prezentarea unui test cu rezultat negativ, a dovezii vaccinării sau a unui document care atestă prezenţa anticorpilor.