Emmanuel Macron, o nouă discuţie cu Vladimir Putin pentru a opri războiul. Liderul de la Kremlin acuză Ucraina de „crime de război”

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat "preocuparea extremă" referitoare la bombardamentele armatei ruse în oraşul Mariupol din Ucraina, în timpul discuţei pe care a purtat-o vineri cu omologul său rus Vladimir Putin. În schimb, liderul de la Kremlin a spus că încearcă protejarea civililor.

18 mart. 2022, 20:56
Emmanuel Macron, o nouă discuţie cu Vladimir Putin pentru a opri războiul. Liderul de la Kremlin acuză Ucraina de „crime de război”

În discuţia care a durat peste o oră, Emmanuel Macron i-a cerut lui Vladimir Putin „să oprească asediul asupra oraşului Mariupol şi să permită accesul organizaţiilor umanitare”, conform Preşedinţiei Franţei.

Preşedintele francez i-a cerut din nou lui Vladimir Putin instituirea „armistiţiu general” în Ucraina, notează Mediafax.

Potrivit Le Figaro, Vladimir Putin „a atras atenţia asupra numeroaselor crime de război comise zilnic de serviciile de securitate şi de naţionaliştii ucraineni”. Preşedintele rus a denunţat în mod special „atacurile masive cu rachete şi obuze de artilerie asupra oraşelor din Donbas”.

„Forţele armate ruse fac tot posibilul pentru protejarea vieţilor civililor, în special prin crearea de culoare umanitare de evacuare”, i-a spus Vladimir Putin lui Emmanuel Macron, potrivit Kremlinului.

Citeşte şi: Joe Biden și Xi Jinping, discuţie pe tema invaziei Rusiei în Ucraina. Preşedintele chinez: Un conflict nu este în interesul nimănui

Putin a invocat „în special atacurile masive cu rachete şi cu artilerie asupra oraşelor din Donbas”, estul rusofon al Ucrainei parţial controlat de separatişti proruşi susţinuţi de Moscova.

Cei doi lideri au abordat de asemenea în cadrul discuţiei telefonice, „iniţiată de Franţa”, negocierile în derulare dintre Moscova şi Kiev, a adăugat Kremlinul, fără a oferi mai multe detalii.

De partea cealaltă, Palatul Elysee a informat că Macron i-a transmis lui Putin „preocuparea sa majoră” în privinţa situaţiei de la Mariupol, oraş din sud-estul Ucrainei bombardat de armata rusă, şi a cerut „oprirea asediului şi acces umanitar”.

În cursul discuţiei, care a durat 70 de minute, Macron „a cerut din nou respectarea imediată a unui armistiţiu” în Ucraina, a precizat preşedinţia franceză.

Citeşte şi: Mii de ruşi sărbătoresc pe stadion anexarea Crimeei în 2014, în timp ce războiul din Ucraina este din ce în ce mai sângeros