Emmanuel Macron şi guvernul său, la cel mai greu test social în faţa naţiunii

După zece luni de la alegerea sa în funcţia de preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron şi guvernul său se confruntă, joi, cu manifestaţii în mai multe oraşe din Franţa. Cetăţenii  par a fi nemulţumiţi de măsurile sociale luate de guvernului său.

22 mart. 2018, 14:19

Trafic „foarte perturbat”, zboruri anulate, școli închise. Aşa arată Franţa unde funcţionarii şi angajaţii feroviari s-au mobilizat pentru a apăra serviciul public și statutul acestuia.

Lucrătorii feroviari se opun planului guvernului de a reforma SNCF, operatorul feroviar francez, transformându-l într-un SRL şi astfel, să renunţe la fostul statut şi la toate beneficiile pe care le are acesta.

În ceea ce-i privește funcționari – spitale, profesori, controlorii de trafic aerian, etc, nemulțumirile au crescut. Încă din 10 octombrie, sute de mii de manifestanţi au protestat împotriva acestor măsuri  care anunțau reducerea a 120.000 de locuri de muncă și înghețarea salariilor funcţionarilor publici. 

Citeşte şi Angela Merkel şi Emmanuel Macron pregătesc reforma Uniunii Europene

Guvernul a făcut atunci un proiect de reformă care prevede disponibilizarea voluntară în schimbul recurgerii la personal care nu beneficiază de statutul de funcţionar public.

„De data aceasta, Emmanuel Macron a dat de greu”, anunţă în editorialul său Gaetan Capele, de la publicaţia de dreapta, Le Figaro. 

În acest sens, președintele de 40 de ani, ales în luna mai după o ascensiune meteorică care a redesenat peisajul politic, își respectă promisiunile privind o reformă totală a sectorului public.

„Franța nu este o țară reformabilă. Mulți au încercat și nu au reuşit, deoarece „francezii detestă reformele”, spunea el în august.

Dar „a transforma” ţara „în profunzime ca să-i găseşti destinul care este al său, aceasta este o luptă care îi face pe francezi să viseze”, a mai spus jurnalistul.