Emmanuel Macron și Marine Le Pen, dezbatere aprinsă înainte de turul decisiv al alegerilor. Vladimir Putin, temă centrală. Ce reproșuri și-au făcut cei doi candidați, față în față (VIDEO)

Emmanuel Macron și Marine Le Pen, candidații din turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța, s-au „duelat" la TV, cu patru zile înainte de scrutinul decisiv.

21 apr. 2022, 09:03
Emmanuel Macron și Marine Le Pen, dezbatere aprinsă înainte de turul decisiv al alegerilor. Vladimir Putin, temă centrală. Ce reproșuri și-au făcut cei doi candidați, față în față (VIDEO)

Miercuri seara, la France 2, Emmanuel Macron și Marine Le Pen s-au confruntat pentru prima și ultima dată în cadrul unei dezbateri, cu prilejul alegerilor prezidențiale din acest an. Duelul „globalism vs. suveranism” a fost marcat de contre dure pe teme precum războiul din Ucraina, problemele economice, criza COVID, sistemul de educație, migrația ilegală, necontrolată.

În mod inevitabil, în contextul dezbaterilor despre războiul din Ucraina, cei doi candidați au vorbit și despre Vladimir Putin. Președintele în exercițiu a declarat că în cazul în care va reuși să obțină un nou mandat, Franța va continua să susțină demersurile președintelui Volodimir Zelenski, la fel ca până acum.

De partea cealaltă, Marine Le Pen a declarat că nu este de acord cu agresiunea lui Vladimir Putin, la fel ca în cazul contracandidatului său. Totodată, a aprobat sancțiunile orientate împotriva oligarhilor și a băncilor rusești, dar se opune categoric întreruperii furnizării de gaze din est. Astfel, candidatul conservator va reuși să protejeze cetățenii francezi, a precizat Le Pen.

„Astfel de sancțiuni (n.r. – întreruperea importurilor de gaze rusești) vor avea consecințe cataclismice asupra persoanelor fizice și companiilor. Nu putem face harakiri cu gândul gândul că vom răni financiar Rusia, care-și va vinde petrolul și gazul altor țări”, a transmis Le Pen.

 

Vladimir Putin, menționat în dezbaterea Emmanuel Macron vs. Marine Le Pen

 

De asemenea, Le Pen a abordat o relație mai echilibrată în relațiile internaționale. Ea a avertizat că pe fondul unor restricții exagerate anti-Rusia, există pericolul consolidării unei „super-puteri” economice și militare, Rusia – China, ce poate deveni un colos amenințător pentru UE și în special pentru Franța.

Dezbaterea a mers mai departe cu celebra acuzație a lui Emmanuel Macron, potrivit cărora Marine Le Pen este „omul lui Putin”. Președintele globalist susține că împrumutul luat de către Le Pen de la o bancă din Rusia a compromis-o. În replică, politicianul suveranist a explicat că a fost nevoit să apeleze la o bancă rusească pentru că toate băncile din Franța au refuzat-o.

Mai mult, Marine Le Pen i-a transmis lui Emmanuel Macron că el a fost politicianul din Franța care a manifestat de-a lungul timpului cea mai mare deschidere pentru Vladimir Putin. Astfel, prezidențiabilul conservator a amintit despre întâlnirile pe care oficialul de la Paris le-a avut de-a lungul timpului cu liderul de la Kremlin.

  • Duminică, 24 aprilie va avea loc turul decisiv al alegerilor din Franța.
  • Emmanuel Macron și Marine Le Pen s-au mai întâlnit și în turul 2 al alegerilor din 2017, câștigat „en fanfare” de către candidatul globalist. În 2022, sondajele sunt echilibrate, iar unii analiști se așteaptă la o victorie a politicianului suveranist, pe fondul trendului „anti-Macron”, în creștere.