Vladimir Putin, mesaj pentru ucrainenii din republicile separatiste

Putin folosește în mod regulat aniversarea anexării Crimeei pentru a evidenția dragostea pentru patria-mamă.

20 apr. 2022, 19:35
Vladimir Putin, mesaj pentru ucrainenii din republicile separatiste

Președintele Vladimir Putin a afirmat că Rusia își va atinge obiectivele militare în regiunea Donbas din estul Ucrainei, care, spune el, le-ar permite oamenilor să-și reia viața normală. „Viața se va schimba în bine”, relatează BBC.

Vorbind la o întâlnire de la Kremlin cu scopul de a promova Rusia ca tărâm al oportunităților, Putin a spus că Moscova a fost forțată să înceapă o „operațiune militară” în Ucraina din cauza „tragediei” care are loc în Donbas.

Mărturii halucinante de la Cernobîl. Europa, în pragul unui dezastru radioactiv. Când vor fi distribuite pastielle de iod în România

„Am spus-o chiar de la început – scopul acestei operațiuni este de a ajuta oamenii noștri care trăiesc în Donbas”, a spus el. Adresându-se unei fete din Sevastopol, Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, și el a spus: „Vom acționa consecvent și ne vom asigura că viața de acolo va deveni treptat normală, se va schimba în bine – la fel cum s-a întâmplat și cu tine, în viața ta, la Sevastopol”.

Putin folosește în mod regulat aniversarea anexării Crimeei pentru a evidenția dragostea pentru patria-mamă.

Rusia a anunţat, miercuri, că a testat cu succes racheta balistică intercontinentală Sarmat, despre care preşedintele Vladimir Putin a spus va ”consolida potenţialul de luptă” şi ”securitatea Rusiei” şi, în acelaşi timp, le va oferi inamicilor Moscovei o ”temă de gândire”, relatează Reuters. Liderul rus a reiterat că scopul ”operaţiunii militare speciale” din Ucraina este de a ajuta ruşii care trăiesc în Donbas, potrivit BBC.

Şeful administraţiei regionale din Lugansk declară că 80% din teritoriul regiunii se află sub controlul Rusiei

Serhii Haidai, şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, declară că 80% din teritoriul regiunii se află sub controlul Rusiei. Dacă Ucraina nu rezistă, ”Rusia cu siguranţă nu se va opri aici şi va merge mai departe”, mai afirmă el. Din cei 350.000 de oameni care locuiau în Lugansk înainte de război, aproximativ 70.000 se mai află în prezent în regiune, situaţia fiind destul de ”disperată”, apreciază Haidai. Oficialul ucrainean acuză Rusia că minte constant şi susţine că dacă primesc echipamentul militar necesar, trupele ucrainene le pot învinge pe cele ruse, relatează CNN.

Rusia a testat racheta Satan 2. Aceasta are 16 focoase nucleare şi poate lovi orice capitală a Europei
Haidai a precizat pentru CNN că a doua fază a războiului a început, dar a avertizat că nu este încă o ”invazie completă şi totală”. „Cu siguranţă ei (ruşii) se răspândesc mult. Ne-am stabilit apărarea în multe oraşe. Ei încearcă să încercuiască trupele noastre, au loc o mulţime de lucruri urâte acolo… dar nu au avut succes până acum. Procedăm corect distrugându-le echipamentul”, a mai spus el.

”Este o situaţie foarte gravă aici. Întregul teritoriu Lugansk este bombardat. Nu există un oraş în siguranţă… Înţelegem că guvernul rus va merge mai departe şi va distruge totul în cale. Ceea ce facem este să încercăm să evacuăm câţi mai mulţi oameni posibil”, a adăugat oficialul ucrainean.

El a spus că din cei 350.000 de oameni care locuiau în Lugansk înainte de război, aproximativ 70.000 se mai află în prezent în regiune.

”Cei mai mulţi oameni au plecat cu propriul vehicul, cu autobuzele naţionale sau cu voluntarii. Nu avem idee când vor fi înfiinţate coridoarele umanitare, dar evacuăm în fiecare zi. Ideea este că Rusia încalcă întotdeauna acordurile. Bombardamentele, în ciuda orelor de linişte, continuă”, a mai afirmat guvernatorul regional.

Haidai a continuat spunând că bombardamentele continue au distrus reţeaua de electricitate şi toate sursele de apă. Dintre cei 70.000 de oameni rămaşi, majoritatea stau în buncăre, pivniţe şi adăposturi.

”Este a doua lună în care toţi aceşti oameni trăiesc în esenţă în subteran. Încercăm să le furnizăm un fel de ajutor, încercând să le aducem instalaţii sanitare şi apă şi să ne asigurăm că nu mor de foame… nu există aproape nicio aprovizionare stabilă de gaze, aşa că situaţia este destul de disperată”, a adăugat el.

Comparând situaţia Luganskului cu cea a Mariupolului, Haidai a spus: ”Noi putem obţine ajutor, cel puţin, şi, de fapt, putem evacua oamenii. Dar bombardamentele au loc în fiecare zi până la căderea nopţii şi, în această privinţă, este o situaţie foarte similară cu cea a Mariupolului”.

”Avem nevoie de aviaţie, echipamente de apărare aeriană, o mulţime de sisteme UAV din partea SUA şi artilerie grea, cu foc de precizie, cu rază lungă de acţiune. Cred că evenimentele recente au arătat că mult lăudata armata rusă nu este (…) cum credeam noi, aşa că este posibil ca Forţele armate ale Ucrainei să o învingă dacă primesc acel echipament”, susţine Haidai.

”Ei (n.r. ruşii) mint tot timpul. Toată lumea ştie asta. Nimeni nu îi crede. Toată lumea ştie că un acord cu Rusia nu merită hârtia pe care este tipărit. Rusia este inamicul lumii întregi astăzi, nu doar al Ucrainei. Ambiţiile lor s-au răspândit mult mai departe de Ucraina”, a conchis el.