Emmanuel Macron șochează SUA: „Riscăm să devenim vasali! Europenii NU pot opri criza din Ucraina. NU trebuie să accelerăm o criză în Taiwan”

Se pregătesc mișcări geopolitice majore: pentru prima dată, un lider european de vârf a vorbit despre necesitatea independenței Europei, în raport cu SUA. Emmanuel Macron, președintele Franței, a avertizat că UE trebuie să devină autonomă, să-și reducă dependența de dolar și să-și stimuleze propria industrie de apărare. 

10 apr. 2023, 22:24
Emmanuel Macron șochează SUA: „Riscăm să devenim vasali! Europenii NU pot opri criza din Ucraina. NU trebuie să accelerăm o criză în Taiwan”

Într-un interviu oferit pentru Politico, Emmanuel Macron a vorbit despre suveranitatea UE plecând de la conflictul din Ucraina.

„Dacă tensiunile dintre SUA și China se acutizează, nu vom avea nici timpul, nici resursele necesare pentru a ne finanța autonomia strategică și vom deveni vasali”, a declarat Emmanuel Macron, în contextul în care din ce în ce mai mulți europeni cer ca Europa să nu se mai implice în conflictul din Ucraina.

Mai mult, președintele Franței a declarat că „marele risc” cu care se confruntă Europa este că „se lasă prinsă în crize care nu sunt ale noastre, ceea ce o împiedică să își construiască autonomia strategică”.

 

Emmanuel Macron se delimitează de conflictele din Ucraina și Taiwan

 

Europa trebuie să-și croiască propriul drum, a avertizat Emmanuel Macron.

„Paradoxul ar fi că, cuprinși de panică, credem că suntem doar urmașii Americii”, a declarat Macron în interviu. „Întrebarea la care trebuie să răspundă europenii… Este în interesul nostru să accelerăm o criză în Taiwan? Nu. Cel mai rău lucru ar fi să credem că noi, europenii, trebuie să devenim adepți pe acest subiect și să ne luăm după agenda americană și după o reacție exagerată a Chinei”, a adăugat liderul Franței.

Emmanuel Macron avut de curând o întâlnire cu liderul suprem al Chinei, Xi Jinping.

Liderii de partid și teoreticienii de la Beijing sunt convinși că Occidentul este în declin și China este în ascensiune și că slăbirea relației transatlantice va contribui la accelerarea acestei tendințe.

„Europenii nu pot rezolva criza din Ucraina. Cum putem spune în mod credibil despre Taiwan: ‘aveți grijă, dacă faceți ceva greșit, vom fi acolo’? Dacă vreți cu adevărat să creșteți tensiunile, acesta este modul de a o face”, a declarat Macron.

„Europa este mai dispusă să accepte o lume în care China devine un hegemon regional. Unii dintre liderii săi cred chiar că o astfel de ordine mondială ar putea fi mai avantajoasă pentru Europa”, a declarat Yanmei Xie, analist de geopolitică la Gavekal Dragonomics.