Emmanuel Macron vine în România după vizita în China. Bogdan Chirieac: „Are un mesaj important, care nu putea fi discutat la telefon!”

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, va ajunge în România după vizita efectuată în China, unde a căutat să-l determine pe omologul chinez Xi Jinping să se implice în eforturile de pace în Ucraina.

07 apr. 2023, 15:32
Emmanuel Macron vine în România după vizita în China. Bogdan Chirieac: „Are un mesaj important, care nu putea fi discutat la telefon!”
Emmanuel Macron vine în România după vizita în China. Bogdan Chirieac: "Are un mesaj important, care nu putea fi discutat la telefon!"

Emmanuel Macron vine în România după vizita în China. Președintele francez va ateriza, sâmbătă, pe Otopeni, dar nu va părăsi aeroportul, anunţă Antena 3. Liderul francez va sta doar câteva ore pe pământ românesc, înainte de a-și continua călătoria spre țară, pe calea aerului. Motivul oficial al prezenței sale în România este o „escală tehnică”.

Jurnalistul Bogdan Chirieac susţine că vizita lui Emmanuel Macron are un scop foarte important. „Avionul președintelui francez poate parcurge fără probleme distanța Beijing – Paris, așa cum fac și cursele regulate, și mă îndoiesc că este o escală tehnică. Prezența sa la București înseamnă că are un mesaj foarte important pentru România. Să vii din China și să nu te duci direct la Paris, pentru a te opri două ore la București înseamnă că e ceva foarte important pentru România”, a declarat Bogdan Chirieac.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a convocat CSAT-ul: temele urgente propuse de președintele României

„Înțeleg că cei de la Beijing nu s-au năpustit să sprijine orbește războiul pe care Rusia îl desfășoară în Ucraina. Am înțeles că, așa cum era de așteptat, China dorește să negocieze multe lucruri. De altfel, și Ursula von der Leyen, care l-a însoțit pe Emmanuel Macron, s-a dus împreună cu președintele francez în China exact în această idee: hai să avem relații economice și politice bune, nu sprijinim noi, China, Rusia cu armament, pentru că se întoarce soarta războiului din Ucraina, poate mai repede decât era cazul. Şi atunci, ceva a fost acolo”, a mai adăugat jurnalistul.

Citeşte şi: Violențele escaladează în Paris. Protestatarii au incendiat restaurantul La Rotonde, frecventat de Emmanuel Macron

„România a avut, de-a lungul timpului, relații excepționale cu China, care s-au răcit în mandatul lui Traian Băsescu. Doar că, având o civilizație de 5.000 de ani, chinezii au o memorie foarte lungă, pentru ei 20 de ani înseamnă o clipă. Poate că au solicitat chinezii ceva în această regiune. E ceva ce nu poate fi vorbit la telefon, mă gândesc. Asta înseamnă ceva, și anume, că România e tot mai importantă pe eșichierul politic și strategic. Avem mii de oportunități. Dacă am avea niște lideri care să valorifice măcar 10% din aceste oportunități, am fi foarte fericiți și prosperi”, a încheiat Bogdan Chirieac.