Emoţionant. Apelul unei mame care a donat organele fiului ei: „Să vină la nunta fetei să simt că este şi fratele ei alături de ea”

Flaviu Ferencz, un tânăr de 26 de ani, pasionat de sporturi extreme, a murit în iulie 2013, când se dădea cu placa pe serpentinele de la la Roșia de lângă Beiuș. ”Au plecat să se dea pe un drum dinspre Roșia spre Beiuș, un drum cu serpentine, care le creștea adrenalina”, își amintește Semina Ferencz, mama lui Flaviu. Femeia de 56 de ani a învățat verbul ”să se dea” de la fiul ei și se referă la datul cu placa de longboard – o placă mai lungă și care prinde mai multă viteză decât cea de skateboard. La urcare, pe serpentine, tânărul s-ar fi legat cu o frânghie de spatele mașinii, pentru ca prietenul lui care conducea să îl tragă, povestește mama, care a aflat scena tragică de la o femeie care era cu vacile la păscut, martor ocular.

RomaniaTV.net
19 apr. 2019, 13:34

 La urcare, pe serpentine, se legau cu o frânghie de spatele mașinii La un moment dat, lui Flaviu i-a alunecat placa de sub picioare și a căzut pe spate. Tânărul purta cotiere și genunchiere, dar nu și cască. S-a lovit grav la cap. ”Rabdă puțin că vine imediat salvarea”, i-au spus prietenii lui cuprinși de spaimă.

După lovitura gravă la cap, pe serpentinele dintre Roșia și Beiuș, Flaviu a ajuns în comă la Spitalul Județean Oradea. Medicii i-au spus mamei că băiatul a avut un hematom la creier și că nu mai poate fi salvat. Mai târziu au întrebat-o dacă este de acord cu donarea organelor lui Flaviu. ”Eu sunt, dar trebuie să mă consult și cu soțul, care e în Spania”, a răspuns femeia. ”De copilul meu nu se atinge nimeni”, a spus Geza Ferenz, soțul ei, la telefon.

Apoi s-a urcat în primul avion și a venit să-și vadă fiul. – Ai vrea să-i dea cineva ceva să-l scape?, l-a întrebat Semina pe bărbat când a ajuns. – Da. – Această șansă nu o are, creierul lui este gelatină. Dar putem oferi viață altor oameni, i-a spus soția. Câteva minute mai târziu, soțul a acceptat ideea că băiatul lui nu mai poate fi salvat. Au mers împreună să semneze documentele prin care și-au dat acordul să doneze organele băiatului.

Semina Ferencz, mama lui Flaviu Legea le interzice donatorilor să știe numele celor care au primit organele, pentru a nu cere recompense. Semina Ferencz știe doar că ficatul și rinichii copilului ei au ajuns la trei oameni. Sunt doi tineri care aveau aproape aceeași vârstă cu fiul ei, unul din Zalău și unul din Cluj, și o doctoriță din București. ”Să primească la consultații și săracul, și bogatul, să nu facă diferențe între oameni”, i-a transmis Semina doctoriței din București care a primit ficatul, prin intermediul medicului din Oradea care a prelevat organele. Legea nu le interzice celor care au primit organele să caute familiile care au acceptat, prin generozitatea lor, ca ei să primească o a doua șansă la viață. ”Aș vrea să îi invit la nunta fetei. Măcar la cununia civilă și la preot, dacă nu vor la masă, să nu creadă că vreau să îmi pună bani. Să simt că este și fratele ei alături de ea în cel mai frumos moment”, spune, printre lacrimi, Semina Ferencz. Dacă nu vor sau nu pot să vină la nuntă, i-ar plăcea măcar să îi cunoască. ”Nu aș vrea decât o îmbrățișare, să știu că la ei e ceva de la copilul meu.” Flaviu, despre care mama spune că ”avea un suflet de aur”, ar fi avut astăzi 32 de ani. Nunta surorii lui, la care sunt invitați cei care au primit rinichii și ficatul lui, este pe 20-21 septembrie 2019, la Cluj-Napoca.

Citeşte mai mult pe libertatea