Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, propus pentru conducerea CEC

Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, este propus pentru preluarea conducerii CEC Bank după ce banca va trece la sistemul dualist de conducere. Propunerea lui Jiru a fost confirmată de premierul Victor Ponta pentru Agerpres.

RomaniaTV.net
24 feb. 2014, 16:30
Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, propus pentru conducerea CEC

Enache Jiru a mai fost preşedinte executiv şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al CEC în perioada august 2004 – aprilie 2005. Înainte de a conduce CEC Bank în 2004, el a fost timp de doi ani şi jumătate (decembrie 2001 – august 2004) secretar de stat în Ministereul Finanţelor. 

 
Din iulie 2012, el ocupă funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, iar în perioada iunie 2010-iunie 2012 a fost consultant financiar. În perioada august 2009 – octombrie 2010, Jiru a fost membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al CEC Bank, condus de Radu Gheţea.   
 
Alte funcţii deţinute de acesta: preşedinte al Comisiei de Selecţie a Administratorului pentru Fondul Proprietatea, preşedinte executiv al MKB Romexterra Fond de Pensii şi vicepreşedinte al Energy Holding 2000.  

Pentru a ocupa această funcţie, Jiru trebuie să primească avizul Băncii Naţionale a României.
 
Premierul Ponta, care a preluat joi funcţia de ministru interimar al Finanţelor, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că fostul ministru Chiţoiu pregătise deja documentele necesare pentru demiterea lui Gheţea de la şefia CEC, dar că nu a mai apucat să le semneze, din cauza demisiei.
 
Ministerul Finanţelor vrea să treacă CEC Bank la un sistem dualist de conducere, aşa cum se practică în prezent în mai multe bănci comerciale, pentru a ocoli obligaţia contractuală de a-i plăti lui Radu Gheţea un pachet compensatoriu pentru părăsirea funcţiei înainte de terminarea mandatului. Compensaţiile s-ar ridica la aproape jumătate de milion de euro, potrivit surselor din piaţă.