ENEL anunță ce se întâmplă cu facturile la gaze naturale! Cum vor fi emise acestea pentru perioada februarie-aprilie 2023

Ce se întâmplă cu facturile românilor la gaze naturale. Ioana Krekan, managerul de activare și facturare ENEL Energie/ ENEL Energie Muntenia, a explicat cum vor fi acestea facturate.

14 mai 2023, 00:45
ENEL anunță ce se întâmplă cu facturile la gaze naturale! Cum vor fi emise acestea pentru perioada februarie-aprilie 2023
Românii își pot plăti facturile și retrospectiv

Ce se va întâmpla cu facturile românilor. Ioana Krekan, managerul de activare și facturare ENEL Energie/ ENEL Energie Muntenia, a dezvăluit care va fi modul în care vor emise facturile pentru perioada februarie-aprilie 2023.

Citește și: Adrian Câciu face anunțul care ar putea scădea facturile la energie ale românilor: ”Cetățenii nu trebuie să plătească erorile unei piețe imperfecte”

Ioana Krekan, Manager Activare și Facturare ENEL Energie/ ENEL Energie Muntenia, a anunţat cum vor veni facturile pentru lunile februarie-aprilie 2023.

„Zilele acestea emitem facturile pentru perioada de consum octombrie-ianuarie, iar pe parcursul lunii mai vom emite facturile aferente consumului lunii februarie și luna martie”, a spus Ioana Krekan.

Aceasta a explicat că deja s-a intrat într-un flux normal de facturare.

„Facturile pentru lunile de consum februarie, martie și aprilie, vor fi emise pentru fiecare lună de consum în parte. Am intrat deja într-un flux normal de facturare”, a mai spus Ioana Krekan.

Sunt puse în discuție facturile la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Românii vulnerabili beneficiază de un sprijin din partea statului, cu ajutorul căruia își pot achita facturile la energie. Acesta este acordat în două tranșe, a câte 700 de lei.

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei. Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin.

Românii își pot plăti facturile și retrospectiv

Marcel Boloș susține că reglementările nou introduse vizează eficientizarea utilizării sprijinului, pentru a se asigura acces și tratament egal tuturor potențialilor beneficiari eligibili.

”Cardurile pentru achitarea facturilor la energie acordate persoanelor vulnerabile pot fi utilizate ca instrumente de plată de două luni și jumătate, timp în care am monitorizat permanent derularea programului, împreună cu reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română și am căutat permanent soluții de îmbunătățire a implementării. Obiectivul nostru principal este ca beneficiarii să se poată folosi de banii acordați prin intermediul cardului de energie, iar utilizarea acestuia să fie cât mai simplă și rapidă. Clarificările pe care le-am adoptat astăzi în ședința de Guvern răspund unor situații întâlnite în cursul implementării, astfel încât toți cei care au dreptul să primească acest sprijin să îl poată accesa, indiferent de tipul de energie folosit, și să permitem totodată și achitarea datoriilor restante începând cu 1 februarie 2022”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Citește și: Vouchere energie 2023. Ce se întâmplă cu facturile plătite deja dacă ţi s-a anulat cardul de energie