Enel: Unii furnizori de energie denunţă unilateral contractele pentru a vinde pe bursă, la preţuri mai mari

Unii furnizori de energie denunță unilateral contractele pe care le au, pentru a profita de prețurile-record care se înregistrează în această perioadă pe bursă, se arată într-un comunicat al Enel.

RomaniaTV.net
30 ian. 2017, 15:37
Enel: Unii furnizori de energie denunţă unilateral contractele pentru a vinde pe bursă, la preţuri mai mari

„Încă tânăra piață românească a energiei trece acum prin prima sa încercare excepțională. Prețurile sunt la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimele decenii, sistemul este aproape de limita de funcționare, iar unii furnizori denunță unilateral contractele pentru a profita de pe urma acestor niveluri record ale prețurilor, lăsând clienții fără serviciul de furnizare a energiei, pe care contau conform contractelor semnate”, se arată în comunicat.

Reprezentanții Enel spun că, în aceste momente dificile, se poate distinge cu adevărat între jucătorii din piață care fac ceea ce au promis și cei care își încalcă angajamentele.

„Având o viziune de sustenabilitate a activității pe termen lung, Enel a luat în calcul și s-a pregătit pentru toate scenariile posibile, pentru a-și îndeplini angajamentele asumate față de clienți. Aceasta nu este o sarcină ușoară. Dimpotrivă, este una foarte dificilă, însă noi credem că o piață concurențială poate oferi cele mai bune rezultate clienților doar în cazul în care contractele și angajamentele sunt respectate cu bună credință”, se mai precizează în comunicat.

Potrivit Enel, cadrul de reglementare trebuie să încurajeze proiectele pe termen lung, nu comportamentul speculativ. Dacă este răsplătit comportamentul corect, piața va deveni cu adevărat competitivă, asigurând prețuri și contracte corecte tuturor clienților. Pe de altă parte, descurajarea acțiunilor speculative, care urmăresc obținerea de avantaje pe termen scurt, a practicilor incorecte și lipsite de responsabilitate, este esențială pentru protejarea intereselor tuturor părților implicate: clienți, furnizori de servicii și instituții implicate.

„Lecția pe care o putem învăța din această situație este importanța unui cadru de reglementare predictibil și cu o viziune pe termen lung. Această lecție este deosebit de importantă pentru abordarea problemelor urgente ale sectorului energiei, printre care se numără și situația sectorului energiilor regenerabile. Și în acest caz, este nevoie de o soluție echilibrată, care să ia în calcul toți producătorii și toate tipurile de tehnologii de producție, în beneficiul tuturor clienților, indiferent de mărimea lor, pentru a preveni o criză iminentă”, mai arată oficialii companiei de energie.

Aceștia au mai precizat că, în săptămânile trecute, marcate de condiții de vreme severă, energia eoliană s-a dovedit o sursă de încredere, ajutând la acoperirea vârfului de consum și având un efect benefic, de moderare a prețurilor pe piață.

„Cu toate acestea, producătorii de energie eoliană se regăsesc într-o situație disperată, ca urmare a modificărilor cu efecte negative aduse schemei de sprijin. Dacă dorim să încurajăm cu adevărat stabilitatea și siguranța pe termen lung ale sectorului energetic, o soluție pentru sectorul energiilor regenerabile trebuie implementată cât mai curând — mai ales că proiectul de ordonanță de urgență vizând noua schemă de sprijin a fost deja avizat de către Comisia Europeană”, au adăugat oficialii Enel.

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care modifică Legea 220/2008 privind schema de sprijin a energiei din surse regenerabile și a primit avizul Comisiei Europene la mijlocul lunii decembrie pentru aceste modificări.