Energia cartofului: Cum poate fi folosit pentru a ne lumina casele

Cercetătorul Haim Rabinowitch şi colegii săi vor să ne aducă energie electrică provenită din...cartofi. Leagă un cartof de puţin metal, de fire şi de becuri LED şi vei avea lumină în cele mai izolate locuri din lume, spune expertul.

12 nov. 2013, 19:27
Energia cartofului: Cum poate fi folosit pentru a ne lumina casele

Un singur cartof poate alimenta suficiente lămpi LED dintr-o cameră pentru 40 de zile”, susţine Haim Rabinowitch, profesor la Universitatea Evreiască din Ierusalim.

Ideea pare absurdă, dar este bazată pe ştiinţă. Principiile de bază sunt predate chiar în liceu, la orele de fizică, atunci când se demonstrează cum funcţionează bateriile.

Pentru a face o baterie dintr-un material organic ai nevoie de două metale – un anod, adică un electrod negativ, precum zincul, şi un catod, adică electrodul încărcat pozitiv, precum cuprul. Acidul din cartof formează o reacţie chimică cu zincul şi cuprul şi când electronii curg dintr-un material în altul este degajată energia. Acest lucru a fost descoperit de Luigi Galvani în 1780 când a conectat două metale de picioarele unei broaşte, provocând spasme musculare.

Cartofii sunt preferaţii profesorilor pentru acest experiment, însă, spre surprinderea lui Haim Rabinowitch, nimeni nu i-a cercetat ca pe o potenţială sursă de energie. Expertul a aflat prin experimentele sale că dacă fiebri cartofii timp de opt minute, se reduce rezistenţa şi se produce mai multă energie.

„Este un voltaj scăzut, dar suficient pentru a construit o baterie care poate încărca telefoanele mobile sau laptopurile în locuri unde nu există reţea energetică”, mai spune Haim Rabinowitch.