Englezii îi ajută pe nevăzătorii români. Antrenează câini pentru cei cu deficienţe VIDEO

Câinii antrenaţi special pot fi un sprijin de nădejde pentru nevăzători. O fundaţie britanică derulează un program de ajutorare a nevăzătorilor, care include şi România.

RomaniaTV.net
24 aug. 2012, 16:10
Englezii îi ajută pe nevăzătorii români. Antrenează câini pentru cei cu deficienţe VIDEO

„De când îl am pe Zâmbicios, viaţa este mai veselă şi mai colorată. El îmi dă indepedendenţă şi pot merge în mai multe locuri”, a spus unul dintre nevăzători.

Ştefan are 16 ani şi are deficienţe de vedere şi de auz. Problemele lui au devenit mai uşoare de câteva luni, de când a intrat în programul de acomodare cu un câine ghid. Zâmbiciosul i-a devenit cel mai bun prieten.

„De când îl am pe Zâmbicios, viaţa este mai veselă şi mai colorată. El îmi dă indepedendenţă şi pot merge în mai multe locuri. Amândoi facem o echipă”, a spus Ştefan.

Programul este derulat de doi ani în România de către o fundaţie din Marea Britanie. Câinii sunt antrenaţi în Marea Britanie şi apoi aduşi în România. „Câinele ghid aduce această independenţă, această libertate de mişcare unei persoane nevăzătoare care, altfel trebuie să fie la dispoziţia unui membru al familiei”, a declarat directoarea fundaţiei, Camelia Platt.

Pregătirea unui câine ghid durează doi ani, iar parteneriatul ulterior cu o persoană nevăzătoare poate dura până la şapte ani. După care patrupedul iese la pensie. Costurile de întreţinere a unui astfel de prieten pentru nevăzători se ridică în România la 3.000 euro pe an.