Epava Titanicului va dispărea în 20 – 30 de ani

În 20-30 de ani nu va mai rămâne nimic din Titanic, poate doar ceva rugină, pentru că va fi "mâncat" de bacterii, anunţă cercetătoarea canadiană Henrietta Mann, care a dedicat acestei chestiuni patru ani de studiu, informează AFP.

RomaniaTV.net
16 apr. 2012, 11:50
Epava Titanicului va dispărea în 20 – 30 de ani

Marea expediţie ştiinţifică submarină din 1991 a permis aducerea la suprafaţă a unor excrescenţe stranii, unele dintre ele de dimensiunea unui om, care au apărut pe coca imensului pachebot, informează agerpres.ro. Henrietta Mann, biolog şi geolog la Universitatea Dalhousie din Halifax (estul Canadei), a reuşit să obţină astfel de mostre de la Institutul Bedford de oceanografie şi le-a studiat cu ajutorul unui microscop electronic.

Cercetătorul a constatat că acestea nu erau rezultatul unui proces chimic, cel care face fierul să ruginească, ci biologic, chiar dacă produsul final seamănă întrucâtva ruginii clasice. Miliarde de bacterii provenind de la circa 20 de specii, una dintre aceste specii, Halomanas Titanicae, fiind descoperită chiar de Henrietta Mann, „mestecă” oţelul şi-l transformă în cristale de fier. Invizibile cu ochiul liber, măsoară 1,6 micrometri, bacteriile se multiplică fără încetare. În 20-30 de ani, nu va mai rămâne decât rugina, susţine ea.