Epidemie de gripă în România. Ce se întâmplă cu elevii şi cine poate decide să închidă şcolile

Epidemia de gripă a fost declarată oficial în România. Ministrul Sănătăţii a făcut anunţul miercuri, când a făcut şi noi precizări cu privire la decizia de închidere a şcolilor în condiţiile în care numărul cazurilor de îmbolnăvire de gripă. 

RomaniaTV.net
30 ian. 2019, 08:09
Epidemie de gripă în România. Ce se întâmplă cu elevii şi cine poate decide să închidă şcolile

„Putem spune, în acest moment, că s-a înregistrat a treia săptămână consecutivă epidemică. Existând o succesiune de cel puţin trei săptămâni epidemice, conform uzanţelor se constată că vorbim de o evoluţie epidemică a gripei. Activitatea gripală a avut un trend crescător, a evoluat cu intensitate înaltă, cu extinderea regională în zona de sud a ţării”, a spus Pintea, într-o conferinţă de presă la Ministerul Sănătăţii. 

În privinţa închiderii şcolilor, ministrul Sănătăţii a precizat că în perioada epidemiei de gripă nu este obligatorie închiderea şcolilor. 

„Inspectoratele școlare pot lua decizia suspendării cursurilor în școlile sau clasele unde absenteismul depășește 20%”, a spus Pintea.

La rândul său, directorul de la „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, a precizat că este important ca, în vacanţă, elevii să evite aglomeraţiile.

“Slavă Domnului că o să vină o vacanţă, scurtă sau lungă nu are importanţă. Dacă lumea înţelege să nu-şi ia copiii şi să nu-i ducă în malluri este un lucru bun. Dacă nu înţeleg acest lucru, atunci ne vom aştepta să avem alte îmbolnăviri. Recomandarea noastră este ca în această perioadă să-i ducă la bunica sau bunicul, nu în mall-uri, unde aglomeraţia este foarte mare”, a declarat managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel.

În acest context, Ministerul Sănătăţii a făcut mai multe recomandări pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:

  • Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
  • Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
  • Respectarea etichetei măsurilor igienico-sanitare în cazul tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
  • Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
  • Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
  • Continuarea vaccinării antigripale.

De asemenea, Sorina Pintea a anunţat că ministerul Sănătăţii a comandat suplimentar un număr de 30.000 de vaccinuri gripale pentru a oferi protecție unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc.