Epidemiologul Emilian Popovici dezvăluie după cât timp apar anticorpii, în funcție de vaccinul folosit

„Un vaccin nu devine eficient în momentul în care m-am vaccinat. În prima zi, a doua, a treia, ești la fel ca și înainte de vaccinare", spune vicepreşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie.

24 feb. 2021, 21:03
Epidemiologul Emilian Popovici dezvăluie după cât timp apar anticorpii, în funcție de vaccinul folosit

Epidemiologul Emilian Popovici, vicepreşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie, a explicat, în cadrul emisiunii Piața Victoriei, ce eficiență au cele trei vaccinuri anti-COVID folosite în  România: Pfizer, Moderna și AstraZeneca:

”La vaccinul Pfizer, se apreciază că la două săptămâni după prima doză administrată, o parte dintre cei care primesc această primă doză dezvoltă o protecție undeva la 50%, iar la 10 zile după a doua doză, ajunge la protecția completă sau la protecția maximă.”

Imunizarea cu vaccinul Moderna se face tot cu două doze, dar la intervale puțin diferite față de cele de la Pfizer, de unde rezultă o dezvoltare a anticorpilor decalată, explică vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie:

”Dacă mergem la Moderna, acolo lucrurile stau cam la fel, pentru că e doar o diferență de o săptămână în ceea ce privește rapelul, deci se decalează undeva după a doua doză cu o săptămână.”

Și în ceea ce privește vaccinarea cu serul AstraZeneca, dezvoltarea anticorpilor depinde de momentul la care se face rapelul, mai spune epidemiologul:

”La AstraZeneca avem acel interval de patru săptămâni minim între prima doză și a doua doză, urmând ca a doua doză să poată să fie administrată de la 4 și până la 12 săptămâni.”

Emilian Popovici ține să precizeze că vaccinarea anti-COVID nu înseamnă o siguranță absolută în fața bolii, tocmai de aceea este important să nu lăsăm garda jos, mai ales după primul vaccin:

„Un vaccin nu devine eficient în momentul în care m-am vaccinat. În prima zi, a doua, a treia, ești la fel ca și înainte de vaccinare. De abia la două săptămâni ajungi să dezvolți o protecție, unii dintre pacienți dezvoltă o protecție de 50%, deci unu din doi dacă se expune infecției se va infecta.”

Urmăriți în continuare interviul cu epidemiologul Emilian Popovici:

Peste 28.000 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, miercuri, că în ultimele 24 de ore au fost vaccinate peste 28.000 de persoane, fiind raportate 193 de reacţii adverse. Alte 14 reacţii sunt în curs de investigare.

Bilanţ vaccinare 24 februarie 2021. Aproape 30.000 de vaccinaţi în ultimele 24 de ore

Potrivit CNCAV, în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 28.217 de persoane, din care 18.480 cu serul Pfizer, 7 cu cel de la Moderna şi 9.730 cu AstraZeneca.

Dintre persoanele vaccinate cu Pfizer, 8.500 au primit prima doză, iar pe cea de-a doua. Numărul total al persoanelor vaccinate a ajuns la 855.097. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 193 de reacţii adverse, cele mai multe la vaccinul AstraZeneca – 142, 44 la cel de la Pfizer şi 7 la vaccinul Moderna.


loading...