Epidemiologul Molnar Geza: Al doilea vârf de contaminări va fi depăşit în două săptămâni

Epidemiologul Molnar Geza a declarat, la Digi24, că numărul mare de cazuri din ultima vreme nu este răspândit egal în toată țara iar în acest moment România trece printr-o "revenire" a primului val de îmbolnăviri, care va trece în maximum două săptămâni.

RomaniaTV.net
11 iul. 2020, 15:21
Epidemiologul Molnar Geza: Al doilea vârf de contaminări va fi depăşit în două săptămâni

„Suntem la o redeșteptare a valului sau respectiv o revenire a valului, care, în momentul de față, circulă prin focare, pentru că jumătatea din cazuistica înregistrată în ultimele două săptămâni arată o creștere de 34%, după datele OMS. În cele 14 zile anterioare zilei de data de 9 iulie, am înregistrat o creștere de 38% și indicele de reproducere este 1,1%, care nu este favorabilă. Fără nicio discuție, ar fi ideal să fim sub 1, dar nu este nici atât de prăpăstios, încât să ne facem alte gânduri decât aceea de a respecta fiecare individual mijloacele posibile de protecție, pentru că aici nu există niciun tratament specific. Sunt optimist. Anticiparea mea este că și acest al doilea vârf va fi depășit în maxim două săptămâni și va începe fără nicio discuție o scădere”, a declarat epidemiologul.

Izolarea este un act medical iar carantina unul administrativ, iar persoanele infectate trebuie izolate pentru a nu răspândi virusul, consideră Molnar Geza. Epidemiologul nu crede că starea de urgență se mai impune să fie folosită în acest moment.

Citeşte şi: Medic cardiolog infectat cu coronavirus, transportat în stare gravă cu un elicopter MAI la Bucureşti

„Faptul că peste 400 de persoane au ieșit cu testul pozitiv confirmat pentru COVID este îngrijorătoare, pentru că la acest indice de transmisibilitate dacă nu luăm în considerare altceva decât 1,1%, în timpul existenței lui în familie și la locul de muncă, a.ș.m.d. pot transmite la cel puțin o persoană.

„Izolarea la o boală pandemică este absolut necesară. Este complet altceva că în acel proiect se face foarte multă suprapunere între carantină și izolare. Izolarea este un act medical. Trebuie lăsată în mâna medicinii și asistenței medicale iar carantinarea este un act administrativ”, a mai spus Molnar Geza.


loading...