Episcopul Sălajului, în stare gravă, după ce a fost infectat cu noul coronavirus

Episcopul Sălajului, în stare gravă, după ce a fost infectat cu noul coronavirus. În prezent, acesta se află în secţia ATI a unui spital din Cluj, informează stiripesurse.ro. Doar doi angajați ai Episcopiei au intrat la izolare, după ce au avut contact direct cu Preasfințitul Petroniu Florea.

17 nov. 2020, 21:43
Episcopul Sălajului, în stare gravă, după ce a fost infectat cu noul coronavirus
Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Petroniu

Episcopul Sălajului, în stare gravă

Episcopul Sălajului, Petroniu Florea, se află în stare gravă la secția de Terapia Intensivă a unui spital din Cluj, după ce s-a infectat cu coronavirus. Acesta a fost internat la sfârșitul lunii octombrie. În momentul internării, starea lui de sănătate era una stabilă. Între timp, însă, aceasta s-a deteriorat semnificativ, astfel încât Înalt Preasfinţia Sa a fost transferat pe secţia de Terapie Intensivă.

Citeste si Preot grav rănit în incendiul de la spitalul din Piatra-Neamţ

Doar doi angajați ai Episcopiei au intrat la izolare, după ce au avut contact direct cu Preasfințitul Petroniu Florea.

La începutul lunii noiembrie, Claudiu Nichia, consilier și purtător de cuvânt al Episcopiei Sălajului, anunţa că „Preasfințitul a fost infectat cu COVID-19, iar de vineri a fost internat inițial la Zalău, iar acum se află în Cluj pentru tratament și monotorizare. Potrivit medicilor, starea de sănătate este una medie”, declara reprezentantul Episcopiei la acel moment.

Cine este PS Petroniu Florea, episcopul Sălajului

PS. Petroniu Florea s-a născut în 30 noiembrie 1965 în localitatea Târgu-Mureş, judeţul Mureş, fiind al 8-lea dintre cei 9 copii ai familiei, potrivit mitropolia-clujului.ro. Cursurile şcolii primare, gimnaziul şi prima treaptă de liceu le-a urmat în Târgu-Mureş. Între anii 1983-1988 a fost elev al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. În iulie 1988 a dat examen de admitere la Institutul Teologic Ortodox din Sibiu şi a fost declarat admis. În 10 aprilie 1999 a fost hirotonit diacon. În noaptea Sfintelor Paşti din 11 aprilie 1999 a fost hirotonit preot celibatar pe seama catedralei arhiepiscopale din Alba-Iulia.

În iunie 2000 a fost tuns în monahism de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei de Alba Iulia, fiind închinoviat la catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, care are regim de mănăstire, schimbându-i-se numele din Petru, în Petroniu. În aceeaşi zi a fost ridicat la rangul de protosinghel.

În septembrie 2000, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei. În aceeaşi lună, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei de Alba Iulia l-a hirotesit arhimandrit. În 1 octombrie 2000 a fost hirotonit şi instalat arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei. Între anii 2001 şi 2007 s-a ocupat de lucrările de ridicare a catedralei episcopale din Oradea şi de renovare ale Centrului Eparhial.

În 5 martie 2008 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales episcop titular al Episcopiei Sălajului, iar în 13 aprilie acelaşi an a fost întronizat ca întâistătător al acestei Eparhii în catedrala „Înălţarea Domnului” din Zalău.

În 2010 a obținut în Zalău un teren pentru Episcopia Sălajului, pe care a ridicat clădirea sediului eparhial.

Situaţia epidemiologică la nivelul judeţului Sălaj

La data de 17.11.2020, situația epidemiologică la nivelul județului Sălaj, se prezintă astfel:

  • 4716 persoane infectate cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei;
  • 54 persoane confirmate în ultimele 24 de ore;
  • 2655 pacienți declarați vindecați de la începutul pandemiei;
  • 1948 cazuri pozitive în prezent, din care, 206 persoane spitalizate, iar 1742 persoane cu test pozitiv aflate la domiciliu, care au consimțit să se izoleze (monitorizate de medicul de familie);
  • 2556 persoane aflate în carantină la domiciliu;
  • 113 persoane decedate, inregistrate de la începutul pandemiei.