Erdogan: Assad ar putea face parte dintr-un proces de tranziţie în cadrul unei soluţii la criza siriană

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan (islamo-conservator), care a cerut mereu în mod vehement plecarea de la conducerea Siriei a lui Bashar Al-Assad, a afirmat joi că liderul de la Damasc ar putea face parte dintr-un proces de tranziție în cadrul unei soluții la criza siriană.

24 sept. 2015, 17:39
Erdogan: Assad ar putea face parte dintr-un proces de tranziţie în cadrul unei soluţii la criza siriană

Răspunzând unei întrebări din partea presei privind soluția posibilă în Siria, Erdogan a răspuns: ”Este posibil ca acest proces (de tranziție) să se facă fără Assad, așa cum se poate face și cu el”, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, el a adăugat că ”nimeni nu vede un viitor cu Assad în Siria, că ”este imposibil pentru ei (sirienii) să accepte un dictator care a dus la moartea a circa 350.000 de persoane”.

Citeşte şi TURCIA: Zeci de mii de persoane, inclusiv preşedintele ţării, au manifestat împotriva TERORISMULUI

AFP notează că aceste declarații reprezintă o oarecare schimbare de poziție a Turciei față de președintele sirian. Ele intervin după ce mai multe țări occidentale, inclusiv SUA și Marea Britanie, aliați ai Turciei în cadrul NATO, par să-și schimbe poziția față de regimul sirian.

Ankara a respins în mod ferm până în prezent orice soluție care să-l includă pe președintele sirian, făcându-l responsabil de toate relele din țara sa. Erdogan era un aliat al regimului sirian până la izbucnirea revoltei, care a degenerat în război civil în Siria. Turcia i-a sprijinit în mod deschis pe rebeli în conflictul din țara vecină.

Citeşte şi John Kerry: SUA vor primi 185.000 de refugiaţi, în următorii doi ani