Erdogan compară Grecia cu Germania lui Hitler. Criza refugiaţilor de la frontieră inflamează Balcanii

Recep Tayyip Erdogan a comparat miercuri autorităţile greceşti cu ”naziştii” şi a anunţat că Ankara îşi menţine frontierele deschise până la încheierea unui acord privind migraţia cu Uniunea Europeană.

11 mart. 2020, 11:31
Erdogan compară Grecia cu Germania lui Hitler. Criza refugiaţilor de la frontieră inflamează Balcanii

Erdogan a acuzat în trecut Germania şi Olanda de „nazism” şi a citat Germania lui Hitler în apărarea modului în care guvernează. Preşedintele Turciei a apreciat că nu există „nicio diferenţă” între nazişti şi autorităţile greceşti care resping cu forţa mii de migranţi care încearcă să intre în Grecia, după ce Ankara şi-a deschis frontiera.

Recep Tayyp Erdogan a atacat virulent autorităţile greceşti, care au făcut uz de grenade lacrimogene şi tunuri cu apă în vederea respingerii migranţilor. „Nu există nicio diferenţă între ceea ce făceau naziştii şi imaginile care ne parvin de la frontiera greacă„, a declarat el, catalogând autorităţile greceşti drept „barbare” şi „fasciste”.

Citeşte şi Migranţii pot ajunge în Europa numai pe cale terestră. Ordinul clar dat de Erdogan

În acest discurs, pe care l-a susţinut la Ankara, el a anunţat că Turcia îşi menţine frontierele cu Europa deschise pentru a lăsa să treacă migranţii, până când va obţine un răspuns „concret” de la Uniunea Europeană (UE) la exigenţele sale.

Erdogan a evocat reluarea negocierilor cu privire la scurtirea de la vize a cetăţenilor turci care vor să călătorească în Europa, deschiderea unor noi capitole în procesul de aderare a Turciei la UE – aflat într-un punct mort -, o modernizare a Uniunii Vamale şi un ajutor financiar suplimentar. „Noi nu cerşim de la nimeni. Tot ceea ce vrem este ca promisiunile făcute ţării noastre să fie respectate„, a subliniat Erdogan. Preşedintele turc a anunţat marţi că speră la progrese în aceste probleme până la summitul Consiliului European prevăzut la 26 martie.