Erdogan, discurs fără precedent. Preşedintele Turciei susţine că Israelul este „stat terorist” şi că Netanyahu este „pe ducă”

Preşedintele Turciei, islamistul Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri că Israelul este un "stat terorist" care comite crime de război şi încalcă dreptul internaţional în Gaza şi a afirmat că premierul israelian, conservatorul Benjamin Netanyahu, "e pe ducă", transmite Reuters.

15 nov. 2023, 18:23
Erdogan, discurs fără precedent. Preşedintele Turciei susţine că Israelul este „stat terorist” şi că Netanyahu este „pe ducă”

„O spun deschis că Israelul este un stat terorist. Alţii spun că Hamas este o organizaţie teroristă. Hamas a participat la alegeri şi le-a câştigat în Palestina. Israel şi Statele Unite le-au furat apoi drepturile”, a susţinut Erdogan, într-un discurs în faţa grupului parlamentar al partidului său, formaţiunea islamistă AKP.

Şeful statului turc a apreciat totodată că sfârşitul lui Netanyahu este aproape şi că atacurile israeliene în Gaza reprezintă un genocid.

Totodată, Erdogan i-a cerut lui Netanyahu să anunţe dacă Israelul are sau nu arme nucleare.

El a cerut ca liderii israelieni să fie judecaţi pentru crime de război la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga şi a reiterat opinia sa – şi poziţia Turciei – că Hamas nu este o organizaţie teroristă, ci un partid politic care a câştigat alegerile în trecut.

Spre deosebire de Turcia, aliaţi ai acesteia din NATO precum Marea Britanie şi Statele Unite, dar Uniunea Europeană şi unele state arabe consideră că Hamas este un grup terorist. Ankara îi găzduieşte pe unii membri ai Hamas şi susţine o soluţie cu două state pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian.

„Prin sălbăticia cu care bombardează civilii – pe care i-a forţat să îşi părăsească locuinţele – în timp ce aceştia se mută, se foloseşte literalmente terorismul de stat”, a declarat Erdogan în Parlament, referindu-se la Israel. „Spun acum, cu inima împăcată, că Israelul este un stat terorist”, a conchis liderul de la Ankara, potrivit News.ro.

Citeşte şi: Război în Orientul Mijlociu. Armata Israelului a ocupat Parlamentul din Gaza. Netanyahu: „Nu este nici o „operaţiune”, nici o „rundă”, ci un război până la capăt”

„Nu ne vom sfii niciodată să exprimăm adevărul – că membrii Hamas care îşi protejează pământurile, onoarea şi vieţile în faţa politicilor de ocupaţie sunt luptători ai rezistenţei – doar pentru că unii oameni se simt inconfortabil cu acest lucru”, a mai spus el.

Călătoria lui Erdogan în Germania va fi prima sa vizită într-o ţară occidentală de când Israelul a început să bombardeze Gaza, la 7 octombrie, ca răspuns la atacurile Hamas. Germania şi-a exprimat solidaritatea puternică cu Israelul, îndemnând în acelaşi timp această ţară să se concentreze pe limitarea impactului operaţiunilor sale militare asupra populaţiei civile din Gaza.

„Occidentul, şi anume Statele Unite, din nefericire, încă vede această problemă pe dos”, a declarat miercuri Erdogan.

El i-a cerut premierului Benjamin Netanyahu să anunţe dacă Israelul deţine sau nu arme nucleare şi a adăugat că Netanyahu va fi în curând „alungat” din funcţie.

El a comparat conflictul dintre Israel şi palestinieni cu un război între lumea creştină şi cea musulmană, spunând că lupta este „o chestiune de cruce şi semilună”, deşi Israelul are o populaţie preponderent evreiască.

Ankara va lua măsuri pentru a se asigura că acei colonişti israelieni din teritoriile palestiniene ocupate sunt recunoscuţi ca „terorişti”, a adăugat el.

„Nu vom primi lecţii de moralitate de la preşedintele Erdoğan, un om cu un bilanţ îngrozitor în ceea ce priveşte drepturile omului. Israelul se apără împotriva teroriştilor brutali din Hamas-ISIS, unora dintre ei fiindu-le permis să opereze sub acoperişul lui Erdoğan”, a reacţionat, de la Ierusalim, liderul opoziţiei israeliene, Yair Lapid.

Citeşte şi: Ungaria se opune, din nou, demarării negocierilor pentru aderarea Ucrainei la UE. Decizia începerii demersurilor necesită unanimitate