Război în Orientul Mijlociu. Armata Israelului a ocupat Parlamentul din Gaza. Netanyahu: „Nu este nici o „operaţiune”, nici o „rundă”, ci un război până la capăt”

Hamas "a pierdut controlul asupra Gaza", anunţă ministrul israelian al apărării. Trupele IDF au ocupat clădirea Parlamentului din Gaza şi s-au filmat cu steaguri israeliene. Netanyahu spune că este "război până la capăt" împotriva Hamas

13 nov. 2023, 23:17
Război în Orientul Mijlociu. Armata Israelului a ocupat Parlamentul din Gaza. Netanyahu: „Nu este nici o „operaţiune”, nici o „rundă”, ci un război până la capăt”

Război în Orientul Mijlociu. Ministrul apărării, Yoav Gallant, a declarat luni seara că Hamas a pierdut controlul asupra Fâşiei Gaza, iar trupele armatei israeliene (IDF) acţionează pentru a captura complet oraşul Gaza, relatează The Times of Israel.

„Nu există nicio forţă a Hamas capabilă să oprească IDF. IDF avansează în fiecare punct. Organizaţia Hamas a pierdut controlul asupra Fâşiei Gaza. Teroriştii fug spre sud. Civilii jefuiesc bazele Hamas. Ei nu mai au încredere în guvern”, a declarat Yoav Gallant, făcând un bilanţ de evaluare a luptelor.

Se dau lupte grele! Un membru din echipa serialului „Fauda” a fost ucis în Gaza

El a spus că forţele israeliene avansează „conform planurilor şi îşi îndeplinesc sarcinile cu precizie, letal”.  Potrivit ministrului apărării, IDF şi-a „intensificat” activitatea împotriva tunelurilor Hamas în ultimele zile. „Lucrăm în conformitate cu obiectivele. Nu avem un cronometru. Avem obiective. Ne vom atinge obiectivele”, a declarat Gallant, referindu-se la o declaraţie anterioară a ministrului de externe Eli Cohen potrivit căruia presiunea internaţională ar putea forţa Israelul să îşi modifice acţiunile din Gaza.

Netanyahu respinge ideea încetării focului, în ciuda poziţiei SUA: „Statele Unite nu ar fi de acord cu încetarea focului după Pearl Harbour sau 11 septembrie”

O imagine care circulă pe reţelele sociale arată trupe ale Brigăzii Golani a IDF în interiorul clădirii Parlamentului din Gaza, din oraşul Gaza, după ce au capturat sediul. Clădirea Consiliului Legislativ Palestinian din Gaza a servit doar legislatorilor Hamas de la preluarea controlului Fâşiei de către gruparea teroristă în 2007.

Pe de altă parte, premierul Benjamin Netanyahu a reafirmat luni că războiul Israelului împotriva Hamas va fi dus „până la capăt”, relatează CNN.

„Nu este nici o „operaţiune”, nici o „rundă”, ci un război până la capăt. Este important pentru mine ca voi să ştiţi acest lucru. Nu este vorba de vorbe în vânt, ci din inimă şi din minte. Dacă nu îi terminăm, se va întoarce”, le-a spus Netanyahu soldaţilor din Batalionul Caracal în timpul unei vizite.

Netanyahu a refuzat duminică să spună dacă îşi va asuma responsabilitatea pentru că nu a reuşit să prevină atacul din 7 octombrie asupra Israelului, spunând că va fi timp pentru astfel de întrebări „dificile” după ce războiul se va încheia. Într-un interviu cu CNN, Netanyahu a recunoscut că este „o întrebare care trebuie pusă”, dar că, deocamdată, ţara trebuie să se unească în jurul obiectivului de a învinge Hamas – grupul militant care controlează Gaza şi care a lansat atacul asupra Israelului. „Vom răspunde la toate aceste întrebări”, a declarat premierul, adăugând că, „în acest moment, ceea ce trebuie să facem este să unim ţara pentru un singur scop; obţinerea victoriei”.