Erdogan, discuții cu liderii Finlandei și Sudiei despre aderarea la NATO. Condițiile președintelui Turciei de a fi de acord cu aderarea

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a spus ferm că nu e de acord cu intrarea Finlandei și a Suediei în NATO, a purtat discuții telefonice, sâmbătă, cu liderii celor două țări și cu secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

21 mai 2022, 21:01
Erdogan, discuții cu liderii Finlandei și Sudiei despre aderarea la NATO. Condițiile președintelui Turciei de a fi de acord cu aderarea
Turcia, lockdown de la 31 decembrie

Erdogan le-a transmis preocupările Turciei cu privire la ceea ce Ankara consideră a fi organizaţiile teroriste active în Turcia.

Erdogan motivează vetoul său împotriva admiterii Finlandei şi Suediei în NATO prin faptul că aceste două ţări adăpostesc „terorişti”, referire la membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), la miliţiile kurde din Siria sau la membrii reţelei lui Fethullah Gulen, clericul turc aflat în SUA şi acuzat de Ankara că s-a aflat în spatele loviturii de stat eşuate, din iulie 2016, împotriva preşedintelui Erdogan.

Suedia trebuie să înceteze „sprijinul politic, financiar şi militar” pentru grupările teroriste şi să pună capăt „embargourilor asupra industriei de apărare”, i-a spus preşedintele turc şefei guvernului suedez, Magdalena Andersson, potrivit unui anunţ al Ankarei.

Aceasta din urmă se aşteaptă ca toată lumea să respecte lupta ei „legitimă” împotriva unor grupări care „ameninţă securitatea naţională a Turciei şi poporul ei”, i-a transmis Erdogan şi omologului său finlandez Saul Niinisto.

Citește și Rusia, mutare de ultimă oră împotriva NATO. Finlanda şi Suedia, primele vizate de rachetele lui Putin

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a scris sâmbătă pe Twitter, după ce a avut la rândul său o convorbire telefonică cu preşedintele turc, că va continua dialogul pentru a răspunde „preocupărilor de securitate” ale Turciei.

„Suntem de acord că este nevoie să se ţină cont de preocupările de securitate ale tuturor aliaţilor şi discuţiile pentru găsirea unei soluţii trebuie să continue”, a indicat Stoltenberg.

Citește și Prima răzbunare a Rusiei faţă de Finlanda, după solicitarea aderării la NATO. De sâmbătă îi taie gazul