Erdogan ironizează UE: Europa se simte inconfortabil chiar şi cu valul del mai mic de imigranţi

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a ironizat propunerile Uniunii Europene de a ajuta Ankara să facă față crizei migranților, lăudând, în schimb, deschiderea țării sale, care a primit 2 milioane de refugiați din statele vecine Siria și Irak.

05 oct. 2015, 12:12
Erdogan ironizează UE: Europa se simte inconfortabil chiar şi cu valul del mai mic de imigranţi

‘Europa se simte inconfortabil chiar și cu valul cel mai mic de refugiați’, a declarat Erdogan, cu prilejul unui miting al susținătorilor săi, desfășurat la Strasbourg, înaintea vizitei de stat pe care o desfășoară luni și marți în Belgia, și a unei serii de întâlniri cu lideri ai Uniunii Europene în această săptămână.

Vizita de stat a lui Erdogan în Belgia a fost amânată în mod repetat în contextul tensiunilor legate de candidatura de aderare a Turciei la UE, aflată în prezent în impas.”Însă ce ne spun nouă? Nu vă deschideți porțile, nu-i lăsați să ajungă la noi, ar trebui să rămână cu voi„, a afirmat președintele turc, citat de cotidianul Hurriyet.

Potrivit unor diplomați, atenția este concentrată pe gestionarea mai bună a fluxurilor de migranți care se refugiază din calea luptelor și a atrocităților comise de Statul Islamic în Siria și Irak. Subiectul va constitui tema centrală a unei reuniuni ce va avea loc joi la Luxemburg și la care vor fi reprezentate state din Uniunea Europeană, Balcanii Occidentali și Mediterana de Est.

Citeşte şi Ivica Dacic: Serbia aşteaptă răspunsul UE la criza refugiaţilor. Suntem la mijloc, între două părţi ale UE

UE, care s-a angajat luna trecută să aloce cel puțin un miliard de euro pentru refugiații sirieni aflați în Turcia, Iordania, Liban și alte țări, afirmă că vrea să ajute Turcia să absoarbă și să integreze mai mulți migranți pe teritoriul său, dar și să coopereze strâns cu Grecia pentru a preveni afluxurile în masă.

Publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung a relatat în ediția de duminică faptul că executivul comunitar și Turcia au convenit asupra unui plan de acțiune ce vizează oprirea afluxului de imigranți către Europa. Conform planului, Turcia ar urma să accepte o intensificare a eforturilor sale pentru a-și securiza frontierele cu UE, participând la patrule comune cu paza de coastă elenă în estul Mării Egee, coordonate de Frontex.