Eroii din prima linie, umiliţi chiar de către cei pe care îi tratează de Covid. „Unii pacienţi îşi dau masca jos, ne scuipă şi ne spun: Să mori şi tu dacă mor eu”

Medicii aflaţi în prima linie a luptei cu coronavirusul sunt şi cei mai expuşi frustrărilor bolnavilor aflaţi pe patul de moarte, mulţi fiind cei care le arată duşmănie şi îi jignesc, chiar şi în al 12-lea ceas.

20 nov. 2021, 12:45
Eroii din prima linie, umiliţi chiar de către cei pe care îi tratează de Covid. „Unii pacienţi îşi dau masca jos, ne scuipă şi ne spun: Să mori şi tu dacă mor eu”

În ciuda faptului că aveau parte de 12 ore de muncă fizică, stres psihic, epuizare, medicii din prima linie au ajuns să fie și umiliți de pacienți. Unul dintre aceștia a povestit că bolnavii și-au smuls masca de pe față, l-au scuipat și i-au dorit moartea, scrie bzi.ro.

Sunt pacienți care ne mulțumesc, dar pot să îți spun și reversul, pacienți care își dau masca jos de la gură și te scuipau și spuneau „Să mori și tu dacă mor eu”. Exista și partea cealaltă a situației. Nu a fost deloc ușor din toate punctele de vedere, fizic, psihic. Plecai epuizat după o tură de pacienți la albastru, la Covid. Ajunsesem în situația în care, cu ghilimelele de rigoare, să decedeze un pacient care nu mai avea nicio șansă, să pui pe altul pe ventilator. Se băteau la un moment dat pe oxigen: Dă-te mă că tu ești bătrân, lasă-mi mie oxigenul, că eu sunt mai tânăr. Să-i vezi cum stăteau pe scaun, cu tuburile lângă ei”, a povestit dr. Cristina Stan, medic primar, medicină de urgență, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon”.

Citeşte şi Coadă de ambulanţe la Spitalul de boli infecţioase din Iaşi. Unele au adus şi câte doi pacienţi COVID

Medicii povestesc că ajungeau epuizați acasă, nu aveau timp nici să stea cu familia și că reușeau doar să se spele și să o ia de la căpat. Într-o gardă aveau de îngrijit și câte 40 de pacienți.

Psihologic, pentru noi a fost foarte greu. Nopți nedormite, crezi că dacă ești acasă dormi? Nu, că îți amintești tot felul de chestii. Reții foarte multe lucruri, le vezi privirile, le vezi gesturile, îți amintești cum vorbesc, cum te roagă: „Să îi spui lu’ fiica mea…” sau tot felul de lucruri pe care le zic oamenii. Și oamenii simt că se duc, majoritatea simt”, a mai spus dr. Cristina Stan.

Citeşte şi Situaţie dramatică la spitalul de Boli infecţioase din Iaşi, medicii sunt copleşiţi de cazurile grave de Covid, care necesită internare. 99% dintre pacienţii în stare gravă sunt nevaccinaţi