Eroina Ucrainei, pilotul Nadia Savcenko, a fost arestată în Parlamentul de la Kiev. Ea plănuia un atentat chiar în şedinţa de plen

Procurorul general al Ucrainei a acuzat-o săptămâna trecută pe fosta femeie pilot militar Nadia Savcenko, aleasă deputată după ce a petrecut doi ani în detenţie în Rusia, că a pregătit un atentat vizând Parlamentul şi a cerut să fie arestată. Solicitarea a fost aprobată în şedinţa de joi, 22 martie.

22 mart. 2018, 12:27
Eroina Ucrainei, pilotul Nadia Savcenko, a fost arestată în Parlamentul de la Kiev. Ea plănuia un atentat chiar în şedinţa de plen

Nadia Savcenko, deputat în Rada Supremă a Ucrainei, a fost arestată la doar doi ani după ce fusese eliberată din închisoare de Rusia. Parlamentarii au decis ridicarea imunităţii sale, răspunzând astfel cererii procuraturii, care o va urmări acum sub suspiciunea de a fi plănuit un atentat în interiorul Parlamentului.

Potrivit Procurorului General al Ucrainei, Savcenko ar fi planificat personal un atac asupra Radei Supreme. „Anchetatorii au dovezi incontestabile că Nadejda Savcenko personal a planificat, recrutat și a dat instrucțiuni cu privire la modul efectuarii unui act terorist în parlament”, a declarat acesta. El a precizat ca planul prevedea folosirea în interiorul Radei de grenade de infanterie, aruncătoare de grenade, iar supravietuitorii sa fie impușcați cu arme automate.

Citeşte şi Parlamentarii ucraineni cer anchetă pentru suspiciuni de trădare împotriva Nadiei Savcenko

Nadia Savcenko a fost arestată în Rusia şi condamnată în martie 2016 la de 22 de închisoare, pentru că, potrivit unor acuzații pe care ea le-a respins, a furnizat armatei europene coordonatele a doi jurnaliști de la televiziunea publică rusă uciși cu tiruri de mortier în iunie 2014. Totuşi, ea a fost eliberată după două luni, la sfârșitul lui mai 2016, la schimb cu doi ruși și a putut să se întoarcă la Kiev, unde a fost primită ca o eroină.