Parlamentarii ucraineni cer anchetă pentru suspiciuni de trădare împotriva Nadiei Savcenko

Parlamentarii ucraineni au cerut miercuri după-amiază lansarea unei investigaţii cu privire la acţiunile anti-ucrainene împotriva pilotului Nadia Savcenko, eliberată la finele lunii mai 2016 în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia şi primită înapoi ca o adevărată eroină în Ucraina.

18 ian. 2017, 20:25
Parlamentarii ucraineni cer anchetă pentru suspiciuni de trădare împotriva Nadiei Savcenko

Savcenko a stârnit o serie de controverse, după ce a purtat negocieri cu separatiştii pro-ruşi deşi nu avea permisiune în acest sens de la liderii din Kiev. De asemenea, pilotul ucrainean a publicat o listă secretă cu oamenilor capturaţi sau dispăruţi în urma războiului din estul Ucrainei.

Nadia Savcenko a sugerat la începutul săptămânii că ar dori relaxarea revendicării ucrainene asupra peninsulei Crimeea, anexată în urmă cu doi ani şi jumătate de Moscova, tocmai pentru a permite autorităţilor ucrainene recâştigarea controlului într-un mod paşnic în regiunea Donbass.

Citeşte şi Scene SCANDALOASE în cabină, în timpul zborului. Ce a păţit pilotul când a fost prins

”Aş vrea să lansez un apel la serviciul de securitate al statului”, a declarat parlamentarul Ivan Vinik într-o şedinţă a comisiei parlamentare pentru Apărare, din care face parte inclusiv Savcenko.

Parlamentarul ucrainean a explicat că fostul pilot a comis o serie de ”acţiuni deliberate în detrimentul integrităţii teritoriale, a suveranităţii şi securităţii naţionale – dovezi preliminare de trădare”. Aceste acuzaţii prezintă un contrast dur prin comparaţie cu entuziasmul general de după eliberarea Nadiei Savcenko, informează news.ro.

Citeşte şi Pilot şi actor, găsit fără suflare în camera sa la o bază aeriană. El figura PREZENT la serviciu

După ce a fost capturată de separatiştii pro-ruşi pe linia frontului şi inculpată pentru uciderea a doi jurnalişti ruşi, Savcenko a devenit un simbol puternic pentru rezistenţa în faţa Moscovei.

Nadia Savcenko a negat într-un schimb de replici aprins toate acuzaţiile de trădare lansate de parlamentarii ucraineni. ”Sunt extrem de ruşinată de oamenii de aici, care la un moment dat se promovau pe spatele meu şi continuă să se promoveze pe spatele prizonierilor politici, care stau acum în spatele gratiilor şi continuă să apere Ucraina în penitenciarele Kremlinului. Voi sunteţi primii care mi-aţi arătat ce înseamnă trădarea”, a declarat Savcenko.

Aproximativ 10.000 de oameni şi-au pierdut viaţa de la izbucnirea războiului separatist din estul Ucrainei.


loading...