Erori umane şi defecţiuni tehnice, cauze ale prăbuşirii avionului Air France în zborul Rio-Paris

Raportul experţilor judiciari francezi cu privire la accidentul zborului Rio-Paris al Air France, în 2009, concluzionează că o combinaţie de erori umane şi defecţiuni tehnice au fost cauza, a dezvăluit o sursă apropiată anchetei.

RomaniaTV.net
05 iul. 2012, 06:45
Erori umane şi defecţiuni tehnice, cauze ale prăbuşirii avionului Air France în zborul Rio-Paris

Raportul va fi prezentat la 10 iulie familiilor, la trei ani după una dintre cele mai grave catastrofe ale aviaţiei franceze. Aparatul Airbus A330 al companiei franceze s-a prăbuşit la 1 iunie 2009, în Oceanul Atlantic, în largul Braziliei. Accidentul s-a soldat cu moartea a 228 de pasageri şi membri ai echipajului.

Concluziile menţionează o pierdere de date din cauza îngheţării sondelor Pitot, o procedură de urgenţă neadaptată la acest caz, însă şi absenţa unui răspuns adecvat al echipajului sau lipsa de monitorizare a unor incidente încă din 2004, a precizat această sursă.

Cele aproximativ 20 de concluzii ale raportului încep prin descrierea prăbuşirii. „Picajul a fost iniţiat de o traiectorie necontrolată care a survenit după pierderea datelor de presiune din cauza îngheţării sondelor Pitot, însoţită de alarme şi de degradarea sistemelor conexe”, iar „deficitul de informaţie al echipajului în legătură cu îngheţarea sondelor sau a altitudinii a contribuit la efectul de surprindere”.

Concluziile menţionează de asemenea procedurile de urgenţă neadaptate la care s-au adăugat „condiţiile de zbor nefavorabile: noapte, turbulenţe şi fără referinţe vizuale”.

Experţii evidenţiază şi contribuţia căpitanului de zbor care „nu şi-a asumat responsabilităţile manageriale” şi „a inhibat dorinţa de a acţiona corespunzător a copilotului”, conform sursei.

Formarea piloţilor este de asemenea reclamată: „Nu există cerinţe speciale complementare la competenţele copilotului definite de operator pentru ca acesta să îşi asume funcţia de comandant de zbor alternativ”.

Modificările tehnice sunt de asemenea menţionate deoarece nu au fost urmate de o analiză de securitate a avionului, notându-se că „specificări ale certificării (CS25) nu s-au modificat în urma incidentelor de pierdere a indicaţiilor de viteză începând cu anul 2004”.

Dezvăluirea acestor concluzii intervine în timp ce Biroul de Anchete şi Analize (BEA), organism public francez care se ocupă de investigaţiile în materie de securitate aviatică, va publica joi raportul final al anchetei.

În ancheta judiciară, Air France şi Airbus au fost inculpaţi în februarie 2011 de omor prin imprudenţă.