Un penis înaripat şi un delfin erotic, printre artefactele sexuale romane descoperite recent

Exprimarea sexualităţii prin artă este veche de când lumea şi Pământul. De la omul de grotă, de pe urma căruia s-au conservat picturi murale cu conotaţii erotice, şi până la cele mai ingenioase imagini din ziua de astăzi, toate acestea demonstrează preocuparea omenirii pentru exprimarea sexului.

RomaniaTV.net
28 oct. 2012, 14:12

Mărturii de acest gen au fost identificate într-o serie de aproximativ 25.000 de artifacte romane descoperite pe teritoriul Marii Britanii, în Anglia şi Wales, în 2011. Acestea au fost studiate şi clasificate de către experţi potrivit Portable Antiquities Schem(PAS) şi publicate recent în revista Britannia. 

Între cele mai explicite obiecte ce dezvăluie partea erotică a artei din Imperiul Roman atrag atenţia în mod special un cuţit realizat dintr-un aliaj de metale, simbolizând un bărbat şi o femeie care fac sex, un pandantif în forma unui falus înaripat, precum şi un inel din aur, a cărui toartă sugerează penisul.

Bustul unui bărbat gol, realizat din aur, se numără de asemenea printre descoperirile arheologice de pe teritoriul britanic. Specialiştii sunt de părere că acesta ar reprezenta bustul lui Antoniu, despre care s-a spus că ar fi fost amantul împăratului Adrian. Nu ar fi de mirare, deoarece romanii nu condamnau comportamentele homosexuale.