Erste prelungeşte oferta de cumpărare adresată acţionarilor minoritari ai BCR

Erste Group Bank, acţionarul majoritar al BCR, a prelungit până pe 30 martie oferta de cumpărare adresată acţionarilor minoritari ai băncii din România, invocând "reacţia pozitivă a acţionarilor minoritari".

RomaniaTV.net
01 mart. 2012, 17:39
Erste prelungeşte oferta de cumpărare adresată acţionarilor minoritari ai BCR

Erste a lansat la 6 februarie o ofertă prin care vizează achiziţia unui pachet de 0,36% din titlurile BCR, pentru care ar urma să plătească peste 62 milioane lei (14,3 milioane euro).

Oferta trebuia să se încheie pe 24 februarie, însă a fost prelungită până pe 30 martie.

„Acţionarul majoritar al BCR, EGB Ceps Holding, salută reacţia pozitivă a acţionarilor minoritari faţă de oferta de achiziţionare acţiuni lansată la 6 februarie 2012. Prin urmare, EGB Ceps a decis încă o prelungire a perioadei de valabilitate a ofertei, astfel încât aceasta se va desfăşura între 6 februarie 2012 şi 30 martie 2012. Această nouă extindere are drept scop să acorde tuturor acţionarilor care nu au acceptat încă oferta, suficient timp pentru a evalua propunerea financiară şi a realiza toate procedurile tehnice pentru finalizarea transferului”, se arată într-un anunţ al BCR.

Erste propune acţionarilor minoritari ai BCR un preţ de 1,09 lei/titlu, apropiat de cel dat anul trecut SIF-urilor şi de cel oferit în 2010 într-o altă ofertă de cumpărare adresată angajaţilor BCR.

Preţul propus de Erste este apropiat de cel acceptat de SIF-uri în luna septembrie a anului trecut, când SIF-urile au agreat un preţ de aproape 1,04 lei pentru acţiunile BCR emise înainte de o majorare de capital din aprilie 2011, iar pentru cele emise în cadrul respectivei suplimentări de capital preţul stabilit a fost de 0,5 lei/titlu.

În plus, SIF-urile au agreat şi un schimb de acţiuni BCR contra titluri Erste.

Oferta lansată în această săptămână este a treia pe care grupul austriac o face acţionarilor minoritari ai BCR, după cea derulată la finele anului 2006, imediat după privatizarea băncii, şi cea din septembrie 2010.

În 2006, Erste le-a oferit salariaţilor BCR un preţ de 6,5 euro pentru o acţiune sau posibilitatea de a primi în schimb acţiuni la grupul austriac (o acţiune Erste pentru 6 acţiuni BCR).

Ulterior, în septembrie 2010, Erste a propus un preţ de 14,03 lei/titlu, iar atunci valoarea nominală era de 1,3 lei/acţiune. În aprilie 2011 valoarea nominală a fost diminuată la 0,1 lei/acţiune, iar numărul de titluri a fost multiplicat cu 13, astfel că dacă Erste ar fi oferit în acest an aceeaşi valoare din 2010, preţul ar fi fost de aproape 1,08 lei/acţiune.

Printre acţionarii minoritari ai BCR se regăsesc în special angajaţi sau foşti salariaţi ai băncii, dar şi casa de brokeraj Actinvest, firmele Carina Import Export şi Milord Impex şi fondul de investiţii Certinvest Dinamic.

Anterior lansării ofertei către acţionarii minoritari, Erste deţinea 89,13% din acţiunile BCR. SIF Oltenia, singura societate de investiţii financiare care nu a vândut tiluri BCR, are aproape 6,59%.

Din acţionariatul BCR urmează să iasă în acest an SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana, care au mai cedat o parte din titluri către Erste, în baza acordului agreat în luna septembrie. Celelalte două SIF-uri, SIF Moldova şi SIF Transilvania, au vândut anul trecut toate acţiunile BCR pe care le aveau.