Erupţie vulcanică în centrul Japoniei: O persoană a murit, peste 30 de RĂNIŢI şi trafic aerian DEVIAT UPDATE

Un vulcan din centrul Japoniei a erupt, sâmbătă, ucigând o persoană şi rănind peste alte 30.  Aeronavele au fost forţate să devieze de la rutele obişnuite de zbor pentru a evita norul de cenuşă aruncată din crater, informează Reuters.

27 sept. 2014, 07:43
Erupţie vulcanică în centrul Japoniei: O persoană a murit, peste 30 de RĂNIŢI şi trafic aerian DEVIAT UPDATE

Erupţia de sâmbătă a vulcanului de pe Muntele Ontake din centrul Japoniei a aruncat cenuşă în aer şi pietre care au ucis o persoană şi au rănit grav ale peste 30 de persoane, potrivit presei şi oficialilor locali, citaţi de agenţia AFP.

Televiziunile au difuzat imagini cu nori mari de fum ridicându-se deasupra vulcanului care este o destinaţie populară pentru excursioniştii din Japonia.

‘A fost un sunet de tunet şi cerul a devenit întunecat din cauza fumului’, a explicat un martor ocular care a mai precizat că în zonă s-a format pe sol un strat de cenuşă de 15 centimetri.

În Tokyo, premierul Shinzo Abe a ordonat forţelor armate să grăbească deplasarea soldaţilor în zonă pentru a-i salva pe cei blocaţi pe înălţimi.

‘Ştim că sunt răniţi şi am cerut să se facă tot posibilul pentru a aduce excursionişti în siguranţă’, a declarat presei premierul japonez.

Potrivit canalului de televiziune NHK şi agenţiei de presă Jiji Press, au fost raportate mai mult de 30 de accidente grave, între care o femeie a decedat şi cel puţin şapte persoane şi-au pierdut cunoştinţa.

Mai mult decât atât, din cei aproape 300 de excursionişti care tocmai urcau pe munte atunci când a avut loc erupţia, 40 vor trebui să-şi petreacă noaptea în adăposturi, în partea de sus a muntelui şi să coboare abia duminică, potrivit rapoartelor mass-media citate de AFP.

Martori de la faţa locului au declarat că de îndată ce au văzut erupţia au încercat să fugă, dar au fost imediat acoperiţi cu cenuşă.

Echipajul unui avion a raportat autorităţilor că fumul poate ajunge la o altitudine de peste 10.000 de metri, a informat agenţia Kyodo.

Agenţia de meteorologie din Japonia a prezis noi erupţii şi a avertizat ca proiecţii de cenuşă şi pietre ar putea ajunge pâna la patru kilometri de craterul vulcanului. Accesul în zonă a fost restricţionat.

Ultima erupţie majoră de pe Muntele Ontake s-a produs în 1979, când vulcanul a aruncat peste 200.000 de tone de cenuşă, potrivit presei locale. O erupţie de magnitudine mai mică a mai avut loc în 1991. Acest vulcan este, de asemenea, responsabil pentru mai multe cutremure produse în anul 2007, mai notează AFP.

Muntele Ontake, cu o înălţime de 3.067 metri, pe care se află cinci cratere vulcanice, este situat la aproximativ 100 kilometri nord-est de Nagoya. Numele său poate fi confundat cu cel al Muntelui Mitake din apropiere de Tokyo, fiind scris cu aceleaşi caractere, dar şi cu alţi munţi din Japonia al căror nume compus conţine şi cuvântul Ontake.