Eşec în negocierile cu Grecia: Propunerile guvernului grec au fost respinse

Discuţiile dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali s-au soldat cu un nou eşec, după ce propunerile guvernului grec au fost respinse de troică. Grecia nu mai dispune decât de cinci zile până la data-limită pentru o plată datorată FMI, ceea ce alimentează temerile privind intrarea țării în incapacitate de plată, cu consecințe imprevizibile.

25 iun. 2015, 07:34
Eşec în negocierile cu Grecia: Propunerile guvernului grec au fost respinse

Reuniunea de miercuri seară nu a durat mai mult de o oră, iar o nouă rundă de negocieri are loc joi dimineaţă, la ora 10, la Bruxelles.

Trei ore mai târziu, este programată o nouă reuniune a Eurogrupului, iar după-amiază începe summitul Consiliului European, unde trebuie tranşată soarta Greciei.

Premierul elen a criticat creditorii pentru că au respins ultima serie de propuneri de reforme înaintate de Guvernul său. La rândul lor, creditorii spun că s-au făcut puţine progrese.

Miza negocierilor este deblocarea ultimei tranşe din împrumutul acordat Greciei, bani care ar putea salva ţara de la intrarea în incapacitate de plată.

Pentru a obține această deblocare, guvernul grec trebuie să se pună de acord cu creditorii asupra reformelor și măsurilor pe care să le aplice pentru realizarea de economii bugetare.

Alexis Tsipras și creditorii țării au avut deja o întrevedere de câteva ore miercuri după-amiază, pentru a încerca să ajungă la o schiță de acord, pe care să o prezinte cu prilejul unei reuniuni a miniștrilor de finanțe din zona euro din cursul serii.

Ei nu au reușit însă să-și depășească divergențele, iar miniștrii nu au putut decât să constate absența unui acord. Reuniunea Eurogrupului a fost suspendată după numai o oră, urmând să se reia joi după prânz. „Nu am văzut nicio propunere concretă”, a declarat ministrul finlandez de finanțe, Alexander Stubb.