Este 24 decembrie zi liberă? Cine nu lucrează în Ajunul Crăciunului. Lista completă cu zilele libere

Pentru că planurile pentru sărbătorile de iarnă sunt în toi, tot mai mulţi români îşi pun întrebarea dacă 24 decembrie, Ajunul Crăciunului, este zi liberă.

22 dec. 2021, 09:11
Este 24 decembrie zi liberă? Cine nu lucrează în Ajunul Crăciunului. Lista completă cu zilele libere

Este 24 decembrie zi liberă? Din păcate, Ajunul Crăciunului 2021 nu este declarată zi liberă şi nu este inclusă astfel în calendarul sărbătorilor legale din România. Aşadar, pe 24 decembrie se lucrează.

În aceste condiţii, cine vrea să fie liber pe 24 decembrie îşi poate lua o zi de concediu. Pentru asta, trebuie să faceţi o cerere de concediu din timp, pentru a fi aprobată.

Chiar dacă nu este 24 decembrie zi liberă, Ajunul Crăciunului este, însă, considerat o zi sfântă. An de an, oamenii păstrează cu sfinţenie tradiţiile din Ajunul Crăciunului. Sărbătoarea este un bun prilej pentru ca familia să se adune la masa festivă de la care nu lipsesc mâncărurile tradiţionale. Creștinii ortodocși așteaptă cu nerăbdare sărbătoarea Nașterii Domnului.

Citeşte şi: Moş Crăciun a venit mai devreme pentru şase copii care trăiesc într-un sat izolat din Apuseni. Bucurie mare înainte de Sărbători

Care sunt zilele libere dedicate sărbătorilor de iarnă

Din păcate, în 2021, Crăciunul şi Revelionul vor cădea în week-end, aşa că românii nu vor simţi că beneficiază de noi zile libere. Aşadar, 25 decembrie, prima zi de Crăciun, este sâmbătă, iar 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, este duminică.

Acest lucru se va întâmpla şi de Revelion. 1 ianuarie, Anul Nou, este sâmbătă, iar 2 ianuarie, a doua zi după Anul Nou, este duminică.

Zile libere 2022. Calendarul zilelor libere și a sărbătorilor legale

În fiecare an, zilele libere sunt așteptate cu nerăbdare de toţi românii, mai ales pentru că multe din acestea pot fi unite cu zilele de week-end și transformate cu uşurinţă într-o minivacanță pe cinste.

La fel ca în 2021, zilele libere pe care trebuie să ni le acorde angajatorul în 2022 sunt în număr de 15. Acestea sun practic cele 15 sărbători legale. Cele mai multe zile libere primite sunt în luna ianuarie, în aprilie, atunci când va pica și Paștele Ortodox, dar și în decembrie când sărbătorim Ziua Națională și Crăciunul, conform Wall Street.

Vezi mai jos calendarul zilelor libere şi a sărbătorilor legale din 2022.

1 ianuarie (sâmbătă) – Anul Nou
2 ianuarie (duminică) – Anul Nou
24 ianuarie (luni) – Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire)
22 aprilie (vineri) – Vinerea Mare
24 aprilie (duminică) – Paștele Ortodox
25 aprilie (luni) – Paștele Ortodox
1 mai (duminică) – Ziua Muncii
1 iunie (miercuri) – Ziua Copilului
12 iunie (duminică) – Rusalii
13 iunie (luni) – Rusalii
15 august (luni ) – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (miercuri) – Sfântul Andrei
1 decembrie (joi) – Ziua Națională a României
25 decembrie (duminică) – Crăciunul
26 decembrie (luni) – Crăciunul

Noul an 2022 vine şi cu o veste bună. Doar şase dintre zilele libere pică în week-end, iar restul de nouă sunt în cursul săptămânii, față de 8 zile libere care picau în weekend, în 2021.

Citeşte şi: Reţetă de şorici moale, aperitivul perfect pentru masa de Crăciun