Este bine sau nu să dormim după-amiază? Un expert ne spune cum trebuie să ne facem somnul de frumusețe corect

Somnul de după-amiază nu trebuie să dureze niciodată mai mult de 20 de minute, iar uneori trebuie chiar evitate.

08 iun. 2023, 12:01
Este bine sau nu să dormim după-amiază? Un expert ne spune cum trebuie să ne facem somnul de frumusețe corect
Somnul de după-amiază și efectele sale

Somnul de după-amiază este ceva indispensabil pentru persoanele care au timp pentru asta, în timp ce alții în consideră pierdere de vreme.

Un motiv de bază pentru care simțim nevoia să dormim la prânz este recuperarea energiei cheltuite de-a lungul zilei, pentru a avea energie să rezolvăm și alte angajamente în cea de-a doua parte a zilei.

„Este un proces similar cu alimentele. Mai simplu spus, motivul pentru care mâncăm este că alimentele ne refac nutrienţii arşi. La fel ca alimentaţia, şi somnul urmează o logică de recuperare”, explică profesorul Luigi De Gennaro, profesor titular de Psihobiologie și Psihologie Fiziologică al Departamentului de Psihologie de la Universitatea la Sapienza din Roma și secretar al AIMS (Asociația Italiană a Somnului), potrivit mediafax.ro.

Citește și: Suferi de insomnie sau tulburări de somn? Trucul ştiinţific care te ajută să adormi mai repede

Somnul de „frumusețe” poate avea efecte negative

Totuși, somnul de după-amiază poate avea sau nu efecte pozitive. Cei care nu se odihnesc bine în tmpul nopții, ar trebui să evite să doarmă la prânz. Nici persoanele care dorm bine noaptea nu ar trebui să facă un obicei din asta.

Persoanele caresuferă de insomnie ar putea simți nevoie să doarmă la prânz, dar asta le va înrăutăți situația, pentru că le va fi și mai greu să adoarmă noaptea.

Cei care de obicei se culcă târziu și se trezesc devreme pot apela la un pui de somn în mijlocul zilei, pentru a-și recupera energia.

„Aşa cum demonstrează numeroase cercetări ştiinţifice, în astfel de circumstanţe un pui de somn scurt după prânz are efecte pozitive asupra eficienţei fizice şi psihice”, mai spune profesorul De Gennaro.

Citește și: Ce se întâmplă cu organismul tău dacă dormi mai puțin de 6 ore pe noapte. Avertismentul medicilor legat de somn

Somnul de după-amiază nu trebuie să fie unul lung. Astfel, dacă durează mai mult de 20 de minute, efectele negative le vor depăși pe cele pozitive, lucru care va afecta aspectele motorii, cognitive și comportamentale, din cauza unui mecanim numit inerția somnului.

„Primele 20 de minute de odihnă de după adormire sunt urmate de somn profund.

Chiar şi dimineaţa şi după ce te-ai odihnit bine se poate întâmpla să te trezeşti puţin ameţit din cauza inerţiei somnului, care este cu atât mai lung cu cât somnul profund a fost mai lung. Prin urmare, dacă dormi mai mult de 20 de minute după-amiaza, când te trezeşti eşti mai puţin eficient decât înainte”, a adăugat profesorul.