Este doliu în lumea medicală. Dr. Ionel Moldovan a murit subit

S-a stins dr. Ionel Moldovan. Lumea medicală brașoveană este în doliu. A fost medic ginecolog mai bine de 37 de ani şi a avut la activ mii de naşteri. S-a născut în data de 5 februarie 1953, la Braşov. A fost director la Maternitate.

05 mai 2022, 18:50
Este doliu în lumea medicală. Dr. Ionel Moldovan a murit subit

Dr. Ionel Moldovan, medic ginecolog mai bine de 37 de ani, s-a stins din viață. Moldovan s-a născut în data de 5 februarie 1953, la Braşov și a fost director la Maternitate.

Conştient de riscuri şi de beneficii, dr. Ionel Moldovan şi-a urmat pasiunea. A făcut facultatea la Cluj şi nu a vrut să renunţe la specializarea de obstetrică-ginecologie în favoarea alteia, chiar dacă i s-au recomandat internele sau chirurgia.

Ionel Moldovan a prins aproximativ şapte ani de comunism ca medic ginecolog. În ciuda vremurilor şi a condiţiilor absurde impuse de sistem, şi-a făcut meseria cu pasiune şi profesionalism.

Doliu în lumea artistică! S-a stins din viață o legendă, lumea mondenă e în șoc
„M-am hotărât să devin «mamoş» când aveam şase ani. La serviciul tatălui meu venea cineva care practica această meserie şi povestea mereu lucrurile bune la care lua parte. Naşteri, operaţii sau alte tipuri de intervenţii. Viaţa spectaculoasă este cea care m-a atras şi nu m-am mai gândit la nicio altă meserie”, mărturisea medicul în urmă cu mulți ani.

Conştient de riscuri şi de beneficii, dr. Ionel Moldovan şi-a urmat pasiunea. A făcut facultatea la Cluj şi nu a vrut să renunţe la specializarea de obstetrică-ginecologie în favoarea alteia, chiar dacă i s-au recomandat internele sau chirurgia.

„Pe gardă erau doar doi ginecologi şi erau câte 40 de naşteri pe zi. Mortalitatea maternă era extrem de ridicată din cauza avorturilor pe care femeile şi le provocau acasă, pentru că erau interzise. Am şi pierdut astfel de paciente, iar pentru un medic este cel mai dureros lucru. Te afectează profund. Era şi o normă a cezarianelor, un număr limitat, ca să nu cumva să îi poţi lega trompele pacientei. Aşa că eram nevoiţi să încercăm naşteri normale, chiar dacă sarcina era cu probleme. Aşa rezultau handicapuri psihomotorii la făt. De câte ori văd pe stradă un om cu astfel de probleme, mă întreb dacă nu cumva acela este unul dintre «copiii mei»”, spunea medicul.

Soţia lui Zelenski nu are milă pentru ruşi: „De două luni fiii lor sunt ucişi în Ucraina. Dacă sicriele nu îi conving că ceva nu este în regulă, nu am ce să le spun”
„O naştere care se termină cu bine te face fericit. Primul ţipăt al copilului te face să-ţi dea lacrimile. Miracolul vieţii nu poate fi comparat cu nimic altceva. Mă întâlnesc adesea cu mame care mă strigă pe stradă aratându-mi fericite copilul pe care l-am asistat la naştere. «Uitaţi, domnul doctor, copilul dvs», iar sentimentul pe care îl ai atunci nu poate fi descris în cuvinte. Este cea mai frumoasă meserie din lume pentru că asişti viaţa venind, iar apoi vezi rezultatul acestei meserii, opera ta, respirând, mergând şi zâmbind pe stradă, alături de mama sa”, mai spunea dr. Ionel Moldovan.