Este oficial. Astrid Fodor se poate întoarce la conducerea Primăriei Sibiu

Instanța de judecată a decis că Astrid Fodor se poate întoarce pe funcția de primar al Sibiului. Decizia este executorie, dar mai poate fi atacată.

19 iul. 2019, 09:13
Este oficial. Astrid Fodor se poate întoarce la conducerea Primăriei Sibiu

Tribunalul Sibiu a suspendat astfel ordinul prin care Prefectul Sibiului, Adela Muntean, a încheiat înainte de termen mandatul de primar al lui Astrid Fodor. Hotărârea judecătorului poate fi atacată în termen de cinci zile.

Primarul Sibiului, Astrid Fodor a fost suspendată din funcţie de către prefectul Adela Muntean, în baza sentinţei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care confirmă starea de incompatibilitate constatată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

ANI a decis în 2015 că Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2012 – 2014, în care a ocupat simultan atât funcţia de viceprimar, cât şi calitatea de membru al consiliilor de administraţie în două instituţii de învăţământ din oraş – Colegiul German Samuel von Brukenthal şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 37. Fodor a explicat de mai multe ori că la momentul în care a făcut parte din acele consilii de administraţie avea şi calitatea de consilier local, iar cadrul normativ de la acea dată o obliga ca în calitate de ales local să deţină calitatea de membru neremunerat în consiliile de administraţie respective.

Astrid Fodor a atacat raportul ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, care i-a dat dreptate în vara anului 2016. ANI a atacat cu recurs hotărârea de la Alba, iar Înalta Curte a emis în luna mai 2019 decizia de admitere a recursului ANI, iar apoi a recurs la trimiterea motivaţiei către părţile în proces şi Instituţia Prefectului – Judeţul Sibiu.

Viceprimarul municipiului Sibiu Corina Bokor (FDGR) a fost aleasă vineri, 5 iulie, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, primar interimar, în urma suspendării lui Astrid Fodor din funcţie. Potrivit deciziei Consiliului Local Sibiu, Corina Bokor a fost desemnată „să îndeplinească atribuţiile conferite de lege primarului în perioada de vacanţă a funcţiei de primar al Municipiului Sibiu”. Acum, Astrid Fodor se va întoarce în funcţia de primar, iar Corina Bokor rămâne viceprimar