Este oficial. Montarea panourilor fotovoltaice se va putea face fără autorizaţie de construire

Cei care vor dori să își monteze panouri fotovoltaice pe acoperișul clădirilor nu vor mai avea nevoie de o autorizație de construire, conform unei prevederi dintr-un proiect legislativ adoptat de Camera Deputaților și promulgat joi de președintele țării. Prevederea va intra în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

24 iun. 2019, 13:19
Este oficial. Montarea panourilor fotovoltaice se va putea face fără autorizaţie de construire

Amendamentul adăugat în Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții adoptat marți de Camera Deputaților prevede o serie de modificări referitoare la autorizația de construire. Propunerea legislativă a fost deja promulgată de președintele țării și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

Prin această nouă prevedere se decide ca persoanele care vor dori să își monteze panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice și/sau panouri solare pentru încălzirea apei să nu mai fie nevoiți să procure o autorizație de construire. Totuși, înainte de montare, autoritățile administrației publice locale (primăriile) vor trebui înștiințate de modificarea care urmează să se întâmple.

Momentan, de necesitatea unei autorizații de construire sunt scutite lucrările de reparație și zugrăveli interioare și exterioare (cu condiția să nu modifice structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al clădirii), lucrările de reabilitare energetică, finisajele etc. Prin acest nou amendament, cetățenii își vor putea monta panouri fotovoltaice și solare mult mai simplu din punct de vedere legal, fără să mai trebuiască să obțină autorizația de construire.

Scopul pentru care s-a adăugat acest amendament la proiectul legislativ este „deblocarea programelor de investiții pentru dezvoltarea domeniului de producere a energiei electrice pentru autoconsum de către utilizatori – Prosumatori”, după cum se specifică în motivația prevederii, scrie avocatnet.

De altfel, o astfel de prevedere va ușura procesul pentru cei care ar fi dorit să facă modificări de acest gen clădirilor, dar care se loveau de mecanismele birocratice. Mai mult decât atât, având în vedere programul de finanțare Casa Verde, demarat de Administrația Fondului pentru Mediu și care are loc în fiecare an începând din 2010, faptul că autorizația de construire nu va mai fi necesară pentru astfel de proiecte ar putea să îi motiveze mai mult pe cetățeni să acceseze finanțarea de la stat și să își înlocuiască sistemul de încălzire cu unul bazat pe energie regenerabilă.


loading...
Partenerii noștri