Este oficial! Polonia introduce o nouă taxă pentru băuturile cu zahăr, energizante, dar şi pe micile sticle care conţin alcool

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a semnat un act normativ care introduce o nouă taxă pe băuturile care conţin zahăr, băuturile energizante precum şi pe micile sticle de băuturi alcoolice, în încercarea de a-i determina pe consumatori să adopte un stil de viaţă mai sănătos, a anunţat joi administraţia prezidenţială, transmite DPA.

RomaniaTV.net
27 aug. 2020, 12:50
Este oficial! Polonia introduce o nouă taxă pentru băuturile cu zahăr, energizante, dar şi pe micile sticle care conţin alcool

În conformitate cu prevederile noii legi, care va intra în vigoare din 2021, băuturile care conţin zahăr sau îndulcitori vor fi taxate pe 0,5 zloţi (0,13 dolari) pe litru.

Taxe suplimentare vor fi impuse pentru băuturile care conţin cofeină sau taurină, precum băuturile răcoritoare, sau cele care conţin mai mult de cinci grame de zahăr la 100 de mililitri.

De asemenea, comercianţii care vând alcool în sticle de până la 300 de mililitri vor trebui să plătească 25 de zloţi pentru fiecare litru de alcool pur vândut. Această taxă nu se aplică însă băuturilor alcoolice vândute în restaurante sau baruri.

În ultimii ani, vânzările de mici sticle de băuturi alcoolice aromatizate, denumite colocvial ‘malpki’ (maimuţe), au crescut semnificativ în Polonia, spre nemulţumirea experţilor în prevenirea alcoolismului.

Veniturile generate de noi taxe vor merge în principal la fondul naţional de sănătate din Polonia (NFZ) precum şi spre autorităţile locale. 


loading...