Este oficial. Rezerva de aur a României va fi adusă în ţară. Parlamentul a adoptat proiectul iniţiat de Dragnea şi Şerban Nicolae

Camera Deputaților a votat proiectul iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae privind statutul Băncii Naţionale a României, care vizează limitarea rezervelor de aur ale ţării din străinătate.

24 apr. 2019, 09:34
Este oficial. Rezerva de aur a României va fi adusă în ţară. Parlamentul a adoptat proiectul iniţiat de Dragnea şi Şerban Nicolae

Legea a trecut cu 165 de voturi pentru. Camera Deputaților este for decizional.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a dezlănțuit la adresa consilierilor BNR care au criticat repatrierea aurului. Dragnea spune că aceștia vorbesc prostii și că nu e prima dată când lansează informații false.

„Eu nu l am auzit niciodată pe domnul Mugur Isărescu contestând. Sunt consilieri de la BNR care de-a lungul timpului au spus multe prostii și minciuni chiar și că programul nostru de guvernare nu va funcționa. Când aud un punct de vedere oficial al domnulu Isărescu voi comenta. Până atunci, mă bucur că proiectul a fost votat. Este proiectul nostru, l-am susținut și este un proiect bun”, a spus Liviu Dragnea.

“Se păstrează intenţia iniţială şi se simplifică dispoziţiile în sensul în care, însuşindu-ne o serie întreagă de observaţii, propuneri făcute şi de Consiliul Legislativ şi de Banca Naţională a României, am păstrat intenţia iniţială a proiectului aceea de a constitui rezerva de aur de către BNR şi administrată de către BNR doar pe teritoriul României, respectiv în tezaur în ţară. De asemenea, de informare de îndată, dar nu mai târziu de 20 de zile, de către BNR a Parlamentului, respectiv a Guvernului în cazul în care apar situaţii de criză care ar pune în pericol stabilitatea monetară, ţinta de inflaţie, politicile macroeconomice”, a declarat senatorul PSD Şerban Nicolae, citat de Agerpres.

El a spus că a renunţat la propunerea iniţială potrivit căreia BNR poate să depoziteze aur în străinătate, dar nu mai mult de 5% din totalul rezervei.

″În esenţă, nimic special, am renunţat la acea propunere iniţială care spunea că BNR poate să depoziteze aurul în străinătate, dar nu mai mult de 5% din totalul rezervei de aur şi exclusiv în scopul obţinerii de venituri. Pentru că, pe de o parte, există suspiciunea unei tangenţe a zonei de administrare, care revine exclusiv BNR şi ar putea să ducă la discuţii inutile legate de valoarea la care se raportează aceşti 5%, întrucât totalul rezervei de aur, fiind constituit de BNR, bineînţeles că BNR ar putea să modifice în mod constant valoarea totală şi implicit cota de 5%”, a explicat Nicolae.

Proiectul a fost adoptat de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.